Search by category:
Egyéb kategória

Melyik méz a legegészségesebb?

Melyik méz a legegészségesebb?

Károly Zsolt

2024. 06. 18., k – 14:46

 Sokféle méz létezik, és mindegyik egészséges. De vajon tudja, melyik a legegészségesebb, és azt is fogyasztják a méhészek?

Ha szereti a folyékony, kristálytiszta mézet, akkor ez egy nagyszerű, különböző tápanyagokkal gazdagított édesítőszer. A méhészek és a szakértők azonban egy másik mézet fogyasztanak, amely értékesebb és egészségesebb.

„A laikusok általában csak a folyékony mézet tekintik friss méznek, ami tévedés. Az ilyen méznek ugyanis hőkezelésen kell átesnie, amely feloldja a szilárd kristályokat, ugyanakkor elveszíti az enzimek és vitaminok egy részét, pedig nagyon kíméletesen, a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten melegítjük” 

– magyarázza a mézfeldolgozás folyamatát Dušan Dedinský méhész, aki a folyékony mézet meghagyja az azt kedvelő vásárlóknak.

„A pasztamézet melegítés nélkül, csak őrléssel dolgozzuk fel, így minden értékes anyag benne marad. Ha a kezelés részeként például egy fekélyre akarok mézet kenni, akkor nem folyékony mézet teszek rá, hanem krémes pasztamézet” 

– mondja a méhész, aki a térségünkből importált méz fogyasztását ajánlja. 

„Külföldi mézet is lehet enni, de az ilyen mézre nagyobb eséllyel alakul ki allergia, mert olyan növényekből származik, amelyekkel a szervezetünk még nem találkozott”.

(zdravie-pluska)

Read More

Post Comment