Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia Mark Rutte NATO-főtitkárrá választását támogatja

Szlovákia Mark Rutte NATO-főtitkárrá választását támogatja

Mészáros Richárd

2024. 06. 18., k – 11:22

Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő NATO-főtitkárrá választását támogatja – jelentette be Peter Pellegrini államfő kedden az Európai Tanács rendkívüli ülése után. Cserébe Szlovákia segítséget vár Hollandiától az ország légvédelmének biztosítása terén.

Pellegrini emlékeztetett, hogy eddig két jelölt volt a NATO-főtitkári posztra, Mark Rutte, valamint Klaus Iohannis román államfő. Pellegrini hozzátette, Szlovákia természetesen kelet-európai főtitkárt is elfogadhatónak tart.

„Miután mindkét jelölttel egyeztettem, és Robert Fico kormányfővel is beszéltem, bejelenthetem, hogy Szlovákia Mark Rutte holland kormányfő megválasztását támogatja” – mondta Pellegrini.

Hozzátette, a támogatás fejében Szlovákiának az a kérése, hogy Rutte a NATO vezetőjeként gondoskodjon a szlovák légtér védelmének biztosításáról. Az országnak most nincs saját légtérvédelme, mivel az előző kormány átadta ezeket a rendszereket Ukrajnának, a NATO-szövetségesek, Hollandia és Olaszország pedig kivonta az ideiglenesen ide telepített légvédelmi rendszert.

„Szlovákiának jelenleg nincs semmilyen légvédelmi rendszere, ezért Ruttéval arról tárgyaltunk, ha megválasztják főtitkárnak, támogassa a szlovák légtér védelmének bebiztosítását, legalább addig, amíg Szlovákia ezt nem lesz képes saját kapacitásaiból megoldani. Rutte kifejezte hajlandóságát, hogy foglalkozzon ezzel a témával” – magyarázta a szlovák államfő.

Pellegrini hozzátette, emellett azt kérte Ruttétól, hogy megválasztása után az alacsonyabb vezetői szintek betöltésénél vegye figyelembe a földrajzi megoszlást is.

Read More

Post Comment