Search by category:
Egyéb kategória

Hivatásos tüntető? Greta Thunberg is megjelent a pozsonyi felvonuláson!

Hivatásos tüntető? Greta Thunberg is megjelent a pozsonyi felvonuláson!

Karika Alexandra

2024. 06. 19., sze – 11:29

A keddi tüntetésnek, amelyet a szervezők a szabadságért és a demokráciáért hirdettek, volt egy váratlan vendége. A jelek szerint a svéd aktivista, Greta Thunberg is tiltakozott a szlovák kormány intézkedései ellen.

2024. június 18-án, kedden tartották a Szabadságért és Demokráciáért menetet (Pochod za slobodu! Za demokraiciu!), amelyet több civil szervezet és civil egyesület, mint például a Otvorená Kultúra (Nyitott Kultúra), a Klimatická koalícia (Klímakoalíció), a Mier Ukrajine (Béke Ukrajnának) és a Platforma pre demokraciu (Platform a demokráciának) szervezett.

A tüntetés, amelyen a szervezők szerint valamivel több mint ezer ember vett részt, békésen zajlott. A résztvevők ellenezték a kormány beavatkozását a természet, a civil szervezetek és az RTVS ügyeibe, valamint a gyülekezési szabadságot és az információhoz való hozzáférést korlátozó törvénytervezeteket.

A felvonulás érdekessége az volt, hogy a jelek szerint részt vett rajta Greta Thunberg svéd aktivista is. Ezt maga a Nyitott Kultúra egyesület jelentette be az Instagramon közzétett bejegyzésében:

Nagy meglepetésünkre és örömünkre Gréta Thunberg svéd klímaaktivista is megjelent a tömegben. Nem volt szüksége a média figyelmére, nem kellett megjelennie a színpadon. Egyszerű állampolgárként vett részt a felvonuláson, aki osztja a szabadság és a demokrácia értékeit.

Az aktivista a többi résztvevővel együtt vonult végig Pozsonyon. Hogy Thunberg hogyan szerzett tudomást erről a viszonylag kis létszámú szlovákiai tüntetésről, és hogy valóban teljesen spontán módon vett-e részt rajta, azt egyelőre nem tudni.

Read More

Post Comment