Search by category:
Egyéb kategória

Mesterséges árvíz az árterekben

Mesterséges árvíz az árterekben

Károly Zsolt

2024. 06. 19., sze – 13:53

Pozsony/Bős |

A hét elején szimulált nyári árvíz kezdődött a Duna folyórendszerében. Ez 21 napig fog tartani. A vízügyi vezetők megnövekedett vízhozamot engedtek az ártérbe, mégpedig 60 köbmétert másodpercenként. Ezt az állami tulajdonú Vízgazdálkodási Vállalat jelentette be honlapján.

„A Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának, a Duna menti rétek tájvédelmi körzetének igazgatósága kérése alapján a természetvédők, a Vízgazdálkodási Kutatóintézet, a Szlovák Horgászok Szövetsége, a vízügyi vezetők és a Pozsonyi Kerületi Hatóság hozzájárulása alapján a Duna folyórendszer baloldali ágának nyári szimulált elárasztására kerül sor megnövelt vízhozammal, a belvízzel elöntött terület részleges elárasztásával, a természetvédők, a kutatóintézet, a horgászszövetség és a vízügyi vezetők közötti megállapodás értelmében” – közölte a vállalat. 

Az elárasztás a bős (Gabčíkov)–nagymarosi vízműrendszerre vonatkozó, jelenleg érvényben lévő ideiglenes kezelési szabályzatnak megfelelően történik.

A belvízi delta a Duna folyórendszer maradványa, amelyet Szlovákiában a Duna és a bősi vízmű mesterséges betorkolló csatornája határol. A mesterséges árvizek célja, hogy szimulálják azokat a természetes folyamatokat a Duna mentén, amelyek az erőmű megépítése előtt működtek.

 

 (TASR, kzs)

Read More

Post Comment