Search by category:
Egyéb kategória

A máj védelmezői: fogyassza gyakran ezt a 7 ételt

A máj védelmezői: fogyassza gyakran ezt a 7 ételt

Tornyai Bianka

2024. 06. 20., cs – 12:56

A kiadós, cukros vagy zsíros ételek és az alkohol nem tesznek jót a májnak. Hatásukra elfáradhat és kevésbé jól működhet. Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek természetes módon, néhány nap alatt megtisztítják és segítik az emésztést. 

Az antioxidánsokban, ásványi anyagokban (magnézium , kalcium, foszfor, vas) és vitaminokban (A, B és C) gazdag ételek jót tesznek a májnak, segítenek megtisztítani a méreganyagoktól és megvédik a májbetegségektől. Ismerje meg a 7 legjobb méregtelenítő ételt a máj számára és azok előnyeit. 

1. Piros gyümölcsök: fekete ribizli, áfonya, eper…

A piros bogyós gyümölcsök, mint a fekete ribizli, az áfonya vagy az eper különösen gazdagok C-vitaminban. „Jótékonyan hatásuk van a májra, segítenek az egészségének javításában és ellensúlyozzák a sejtek oxidációját, különösen a májsejtekét” – véli Patrick Marcellin professzor, hepatológus, a párizsi hepatológiai konferencia alapítója.

E gyümölcsök napi fogyasztása csökkentheti a gyulladás és a májsejtkárosodás kockázatát. A C-vitamin elősegíti a glutation szintézisét is, amely egy erős antioxidáns, erősíti az immunrendszert, méregteleníti a májat és harcol a szabad gyökök ellen. 

2. Étcsokoládé (legalább 70%)

„A csokoládé, feltéve, hogy sötét és 70%-nál magasabb kakaótartalmú, jót tesz a májnak. A benne található magnézium védő hatást gyakorol erre a szervre. Ezenkívül nagyon gazdag antioxidánsokban, ami lehetővé teszi, hogy késleltesse a májsejtek öregedését, megszabadítsa őket bizonyos méreganyagoktól, csökkentse a gyulladást és ezeknek az anyagoknak antidepresszáns és energetizáló tulajdonságuk is van” – mondja dr. Marcellin.

Természetesen ez nem vonatkozik a tej- vagy fehér csokoládéra, ezek kakaóban nagyon szegények, zsírokban és cukrokban pedig túlságosan gazdagok.  

3. Diófélék

A dió, a brazil dió, a pekándió, a makadámia dió, a mogyoró, a mandula és más diófélék és magvak különösen gazdagok foszforban. „Ez az ásványi anyag nagyon hasznos a máj számára” – pontosítja a hepatológus.

A foszfor segít a lipidek metabolizálásában, azaz a zsírok emésztésében és lebontásában, és megakadályozza azok felhalmozódását a májban. Foszfor nélkül a májunk túlterhelődne zsírokkal, és nagyobb lenne a májbetegségek, például a szteatózis kockázata. 

4. Kecskesajt

„Ma a tejnek kevésbé jó híre van, mint egykor volt, mert túl zsírosnak és nehezen emészthetőnek tartják. Ennek következtében az emberek óriási kalciumhiánnyal küzdenek. Ez egy olyan tápanyag, amely elengedhetetlen a csontok és a fogak kialakulásához és szilárdságához, a véralvadáshoz, az idegekhez és a hormonok felszabadulásához” – mutat rá az orvos.

„A tejtermékek, legyen szó tejről, sajtról vagy joghurtról, mértékkel fogyasztva nem károsak az egészségre, sőt, még a májnak is jót tesznek. Részesítse előnyben a kevesebb zsírtartalmú tejtermékeket, például a friss kecskesajtot” – javasolja a szakorvos.

5. Zöld tea

A tea, különösen a zöld tea, nagyon magas antioxidáns-tartalmú. Ezek a molekulák lehetővé teszik a máj aktiválását és méregtelenítését, így csökkentik a májbetegségek, például a fibrózis, a steatosis (zsírmáj), a hepatitis kockázatát. Ezenkívül az antioxidáns tulajdonságairól ismert polifenolok tartalma segít csökkenteni a vérzsírszintet és javítani a szív- és érrendszeri egészséget. Emellett jó rákellenes szer, amely csökkentheti a májrák kockázatát.

„Azt látjuk, hogy azokban az országokban, ahol sok teát isznak, alacsonyabb a májbetegségek száma” – mondja a hepatológus. Egy 2017-ben a Journal of Hepatology című szaklapban megjelent holland tanulmány kimutatta, hogy a gyakori zöldteafogyasztás – napi 3 csészénél több – csökkenti a májkeményedés kockázatát.

6. Belsőségek: marhahús, borjúhús

A májnak szüksége van vasra, ez főként a ferritinnek köszönhetően raktározódik a májban, ez a fehérje biztosítja a vas szállítását a hemoglobinban, amikor szükség van rá. „Vashiány esetén az immunrendszer gyengül és a májsejtek kissé leállhatnak. Emellett a máj képes felvenni a szükséges vasat a túlterhelés veszélye nélkül, ezért ügyeljünk arra, hogy elegendő húst, különösen vörös húst (marha, sertés) vagy pacalt fogyasszunk, amelyek vasban gazdagok” – magyarázza a hepatológus. 

Vigyázzunk azonban, a vörös húsok nagy mennyiségben gyulladáskeltő hatásúak lehetnek. A WHO azt ajánlja, hogy a vörös hús fogyasztását korlátozzuk heti 500 grammnál kevesebbre és azt tanácsolja, hogy a baromfihúst részesítsük előnyben. A halak, a tojás, a kagylók és hüvelyesek szintén gazdagok vasban és fehérjében.

7. Kávé

„Sok páciensem úgy gondolja, hogy nem szabad többé kávét innia, ha májproblémái vannak. A legújabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy a koffein antioxidáns anyag, amely serkenti a májsejtek működését és védő hatású az olyan májbetegségben szenvedő betegeknél, mint a NASH” – jegyzi meg a hepatológus. Ezért szerinte tanácsos cukrozatlanul inni a kávét, ésszerű mennyiségben, napi két-három csészével. Ez javítja a máj egészségét.

Read More

Post Comment