Search by category:
Egyéb kategória

A szamárköhögés rekordokat dönt Csehországban – kell-e aggódnunk?

A szamárköhögés rekordokat dönt Csehországban – kell-e aggódnunk?

Karika Alexandra

2024. 06. 20., cs – 09:43

A szamárköhögés, amely ellen 66 éve létezik oltás, ismét rettegésben tartja az embereket, különösen Csehországban. Ott már három ember halálát okozta, köztük egy újszülöttét, és a fertőzöttek száma rekordszámúra emelkedett. Hogyan lehetséges ez, és milyen mértékben kell aggódnunk egy szlovákiai járvány miatt?

Csehországban gyakorlatilag a szamárköhögés elleni védőoltás bevezetése óta nem volt erre példa. Az ezt okozó baktérium, a Bordetella pertussis idén mindössze három és fél hónap alatt 7 888 embert fertőzött meg nyugati szomszédainknál, míg tavaly egész évben csak 494 fertőzés történt. Három ember, köztük egy újszülött halála oltási hullámot indított el: 20 ezer oltóanyag érkezett az országba Kanadából, és további 70 ezer oltóanyagot vár a cseh egészségügyi minisztérium. 

A szamárköhögés egy rendkívül fertőző bakteriális betegség, amely a tüdőt és a légutakat érinti. Cseppfertőzéssel terjed, és a Bordetella pertussis nevű baktérium okozza. 

A tünetek a fertőzés után hét-tíz nappal, de néha három hét elteltével is jelentkeznek. Ma a védőoltásnak köszönhetően a fejlett országokban ritka, bár előfordulása lassan emelkedik. A harmadik világ országaiban a szamárköhögés továbbra is sok kisgyermek halálát okozza. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente több mint 200 ezer gyermek veszti életét miatta.

Csehszlovákiában 1958-ban kezdték el széles körben alkalmazni a betegség elleni védőoltást. A Cseh Statisztikai Hivatal és az Állami Egészségügyi Intézet adatai szerint 1945 és 1959 között 2 638 ember halt meg szamárköhögésben az egykori államban.

Szlovákiában szerencsére meg sem közelítjük a cseheket a fertőzöttek számát tekintve, de a görbe így is emelkedik. Míg 2021-ben 223, egy évvel később 109, tavaly pedig 92 szamárköhögéses esetet regisztráltak hazánkban, addig csak idén április közepéig 371 fertőzést regisztráltunk. Ez a védőoltás iránti fokozott érdeklődésben is megmutatkozott. Idén kevesebb mint négy hónap alatt már 45 ezren kapták meg a vakcinát, míg tavaly alig 24 ezren.

Read More

Post Comment