Search by category:
Egyéb kategória

Teszteltük a boltokban kapható spagettiket: tudja, melyek a legjobbak?

Teszteltük a boltokban kapható spagettiket: tudja, melyek a legjobbak?

Mellár Dávid

2024. 06. 20., cs – 11:23

A világ legnépszerűbb tésztái nem mindig ugyanolyan ízűek. Talán te is gyakran teszteled őket otthon. 

A spagetti szó az olasz spaghetto szóból származik, ami zsinórt jelent. Körülbelül 25-30 cm hosszúak. A leggyakoribbak 1,10 mm vastagok, de találsz vékonyabb, 0,80 mm-eseket – spaghetttini – vagy vastagabb, 1,70 mm-eseket – spaghettoni – is. A hagyományos olasz száraztészta (spagetti is) őrölt durumbúzamagvakból (durumbúzadara) és vízből készül. Frissen is készülnek lágy búzalisztből, tojásból és vízből.

A tésztát gépi úton bronzformákon keresztül préselik (a csomagoláson a „trafilata al bronzo” felirat szerepel), amelyek a kapott tészta felületét érdesebbé teszik. Ezáltal a szósz jobban megtapad a tésztán. A nálunk kapható tészták nagy része teflonformákon keresztül préselve készül, amelyek sima és fényes spagettit eredményeznek.

Véletlenszerűen kiválasztott mintákat értékeltünk különböző gyártóktól.

GIANA TOJÁSMENTES SPAGETTI

400 g/0,59 euró

Összetevők: búzaliszt 87 %, víz, tojást tartalmazhat.

Főzési idő: 8-10 perc

Általános benyomás: A halvány színű spagetti a főzés után is puha, sima, fényes, halvány, apró, sötét, őrölt vaníliára emlékeztető foltokkal. Ragadós, egyszerű, lisztes ízű. Nem alkalmasak hagyományos olasz tésztaételekhez, inkább ázsiai ételek alternatív köreteként.

IDEÁLIS KÉT TOJÁSOS TÉSZTA

400 g/0,86 euró

Összetevők: búzaliszt, pasztőrözött szárított tojásmassza 2 %.

Főzési idő: 8-10 perc

Általános benyomás: A tojássárgájától sárga árnyalatú tészta az utasítás szerinti főzés után kissé merev marad, a közepe keményebb, morzsásabb, fényes és ragacsos. Íze inkább semleges, sokoldalúan felhasználható. Egy jó mártással az igazi olasz spagetti vészhelyzeti helyettesítőjeként is használható.

CESSI TOJÁS NÉLKÜLI TÉSZTA

400 g/0,69 euró

Összetevők: búzaliszt, víz, őrölt kurkuma, tojást tartalmazhat.

Főzési idő: 5-7 perc

Általános benyomás: A kurkumával színezett vékonyabb tészta a kis átmérő miatt rövidebb ideig fő. Főzés után „al dente” marad, sima és ragadós, de hiányzik belőle a komplexebb íz. A hagyományos mártások nem elég laktatóak, inkább levesek mellé vagy szlovák módra elkészített ázsiai ételekhez ajánljuk köretként.

TESZTGYŐZTES: COMBINO SPAGHETTI DI SEMOLA DI GRANO DURO

500 g/0,49 euró

Gyártó: Olaszország

Összetevők: durumbúzadara, nyomokban tojást és szóját tartalmazhat.

Főzési idő: 8-9 perc

Általános benyomás: A tészta színe a durumbúzadara természetes színezőanyagának köszönhetően halvány narancssárga. Az utasításoknak megfelelően főzve, a főzés nélküli „al dente” középpontnak köszönhetően fényes és sima felületű, tömör és rugalmas, összetettebb, enyhe ízű, enyhén ragacsos, keményítőtartalmú tészta marad. Jó választás az igazi olasz spagettihez.

(dobrejedlo.pluska)

Read More

Post Comment