Search by category:
Egyéb kategória

Büntetőfeljelentést tesz a védelmi minisztérium az Ukrajnának küldött vadászgépek miatt

Büntetőfeljelentést tesz a védelmi minisztérium az Ukrajnának küldött vadászgépek miatt

Kulcsár Péter

2024. 06. 21., p – 12:26

A védelmi tárca büntetőfeljelentést tesz Eduard Heger (Demokraták) volt miniszterelnök és Jaroslav Naď (Demokraták) korábbi védelmi miniszter ellen a MiG-29-es vadászgépek és a légvédelmi rendszer egy részének Ukrajnának történő adományozása kapcsán.

A védelmi tárca államtitkára, Igor Melicher a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a büntetőfeljelentés köztisztviselői hatalommal való visszaélés, külföldi vagyonnal való illetéktelen gazdálkodáshoz fűződő kötelességszegés, valamint szabotázs elkövetésének gyanújával kapcsolatos.

Melicher szerint a Heger-kormány lépése alkotmányellenes volt, és megsértette a haditechnikai eszközökre vonatkozó szerződéses rendelkezéseket.

A döntés után Szlovákia légtere védtelenné vált, az állampolgárok emiatt veszélybe kerültek

– tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, nem létezik olyan hivatalos jogi elemzés, amely felhatalmazná a kabinetet arra, hogy ideglenes engedélyre hivatkozva haditechnikai eszközöket adjon át. Kiemelte: a korábbi védelmi tárcavezető, Jaroslav Naď által bemutatott anyagok nem felelnek meg egyetlen hivatalos, a minisztérium napirendjén lévő, megfelelő módon bejegyzett dokumentum attribútumainak sem.

A Heger-kormány 2023. március 17-én, a parlament rendkívüli ülésén hagyta jóvá a vadászgépek átadásáról szóló nemzetközi szerződést, melynek keretében összesen 13 darab MiG–29-est küldtek Ukrajnába.

(TASR)

Read More

Post Comment