Search by category:
Egyéb kategória

A bőrrák megelőzése – a megfelelő védekezés kulcsfontosságú!

A bőrrák megelőzése – a megfelelő védekezés kulcsfontosságú!

Karika Alexandra

2024. 06. 22., szo – 12:16

A szakértők véleménye szerint a bőrrák előfordulása 2040-re világszerte akár 85%-kal is nőhet. Zuzana Murárová onkodermatológus beszélt a megfelelő megelőzésről.

Felfedeztél egy anyajegyet, ami miatt aggódsz? A legjobb megoldás, ha minél hamarabb kivizsgáltatod egy bőrgyógyásszal! Egy gyanús anyajegy nem jelent automatikusan rákot. Fontos azonban, hogy ne becsüljük alá a megelőzést, hiszen egy korai diagnózis akár életet is menthet! 

A szakértők azt javasolják, hogy kora délután ne tegyük ki magunkat erős napsugárzásnak – a legtöbb ember mégis ilyenkor fürdik. Fontos tudni, hogy a víz nem véd a napsugarak ellen, hiszen az UV-sugarak 95 százaléka a Föld felszínén is áthatol.

A napvédő krémek megvédenek minket a káros UV-sugaraktól és a leégéstől, de ehhez eleget kell felvinni belőlük. A bőr egész életünkben „emlékszik” a napkárosodásra, és az UV-sugarak idővel felhalmozódó teljes dózisa a bőrrák különféle típusainak kialakulásához vezethet. Még az SPF 15-ös készítmények is kiszűrik az UV-sugarak 93%-át, nem árt azonban a magasabb SPF számú termékek használata sem, mert kevesen visznek fel belőle elegendő mennyiséget. Ez egy felnőtt esetében 6-7 teáskanálnyi naptejet jelent, amelyet fél órával a napozás előtt kell felvinni a bőrre. 

A gyermekek bőre sérülékenyebb:

„A gyermekkori ismételt leégés ötszörösére növeli a felnőttkori rosszindulatú melanóma kialakulásának valószínűségét.”

„Bőrünk emlékszik minden napkárosodásra, és ez idővel meg is fog mutatkozni – akár a bőr korai öregedése, akár rákot megelőző állapot kialakulásának formájában. Bár a gyermekek bőre jobb regenerációs képességgel rendelkezik, mint a felnőtteké, mégis sérülékenyebb.” 

– magyarázta Zuzana Murárová.

Read More

Post Comment