Search by category:
Egyéb kategória

A lengyel elnök reményét fejezte ki, hogy Kína segíthet a béke megteremtésében

A lengyel elnök reményét fejezte ki, hogy Kína segíthet a béke megteremtésében

Mészáros Richárd

2024. 06. 24., h – 20:07

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn pekingi látogatása során reményét fejezte ki, hogy Kína segíthet a nemzetközi jog tiszteletben tartásán alapuló béke megteremtésében Ukrajnában.

„Ismertettem az európai, valamint globális biztonsági helyzettel kapcsolatos álláspontunkat, különösen, ami Európának azt a részét illeti, amely a miénk” – mondta Duda újságíróknak nyilatkozva, miután találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

„Remélem, hogy Kína… támogatni fogja a békés rendezés iránti erőfeszítéseket Oroszország Ukrajnában vívott háborújában” – mondta a lengyel elnök, hozzátéve, hogy egy ilyen békének tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot és Ukrajna nemzetközileg elismert határait.

Hszi közölte, hogy Kína minden olyan erőfeszítést támogat, amely az ukrajnai konfliktus békés lezárását szolgálja, illetve továbbra is hajlandó ebben szerepet vállalni.

Pekingi látogatása során a lengyel elnök öt kereskedelmi megállapodást is aláírt kínai hivatali partnerével. Ezek közül a legjelentősebb a Kínába irányuló baromfiexportot érinti.

Duda szerint ezek „az eddigi legátfogóbb megállapodások”, amelyek „jelentős mértékben megnyitják a kínai piacot a lengyel mezőgazdasági termékek előtt”. Megjegyezte egyben, hogy a Lengyelországba irányuló kínai export 15-szörösen haladja meg a Kínába irányuló lengyel exportot. Hozzátette, hogy Hszi „hangsúlyozta a lengyel export növelésének szükségét” hazájába.

Duda arról is beszámolt, hogy a lengyel állampolgárok a jövőben legfeljebb tizenöt napra vízummentesen utazhatnak Kínába. Kiemelte, hogy ennek mindenekelőtt turisztikai, illetve üzleti szempontból van jelentősége.

Read More

Post Comment