Search by category:
Egyéb kategória

A KDH szakmai vitát akar a választási rendszer módosításáról

A KDH szakmai vitát akar a választási rendszer módosításáról

Kulcsár Péter

2024. 06. 25., k – 11:34

Az ellenzéki KDH szakmai vitát akar a választási rendszer módosításáról, állásfoglalása szerint kész az állampolgárok érdekeinek leginkább megfelelő javaslatot előterjeszteni – tájékoztatta a TASR-t Lenka Kovár, a mozgalom szóvivője. Hozzátette, a KDH régóta szorgalmazza a rendszer megváltoztatását.

„Meggyőződésünk szerint a legjobb megoldás a nyolc választókerület létrehozása, a jelenlegi nyolc megye alapján” – közölte a mozgalom, hozzátéve, Szlovákia az egyetlen uniós ország, ahol csak egy, országos választókerület van.

Arra is rámutatott, hogy korábban több párt szintén úgy nyilatkozott, nem ideális a jelenlegi választási rendszer. „Szeretnénk emlékeztetni, hogy 2020-ban az OĽaNO (a jelenlegi Slovensko mozgalom) ígérte a parlamenti választás előtt a nyolc választókerület bevezetését, majd ígéretével ellentétben bebetonozta az Alkotmányba a jelenlegi egy választókerületet” – tette hozzá a KDH.

A választási rendszer lehetséges módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában. Egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását. A belügyi tárca leszögezte, hogy a módosítást szakmai vita előzné meg, és elfogadásához a parlamenti pártok egyetértésére van szükség. Több ellenzéki párt elutasítja a kormánypártok ilyen irányú terveit.

Read More

Post Comment