Search by category:
Egyéb kategória

Külügyminisztérium: Az Oroszország elleni 14. uniós szankciócsomag nem sérti Szlovákia érdekeit

Külügyminisztérium: Az Oroszország elleni 14. uniós szankciócsomag nem sérti Szlovákia érdekeit

Kulcsár Péter

2024. 06. 25., k – 09:12

Az Oroszország elleni 14. uniós szankciócsomag nem sérti Szlovákia érdekeit – jelentette ki a külügyminisztérium államtitkára, Marek Eštok.

Az új szankciók többek között megtiltják a beruházások realizálását, valamint az orosz cseppfolyósított földgázzal (LPG)  kapcsolatos projektek megvalósításához szükséges áruk, technológiák és szolgáltatások nyújtását.

Az EU létesítményei a továbbiakban nem járulnak hozzá az orosz cseppfolyósított földgáz harmadik országokba történő exportjához, ami a hajóról hajóra és hajóról partra való átrakodásra terjed ki. Ez az intézkedés nem érinti az EU-ba irányuló gázimportot, hanem csak az unión keresztül harmadik országokba irányuló újbóli kivitelt.

Az EU további 116 olyan személyt és jogi személyt vett fel szankciós listájára, akik Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét veszélyeztetik, valamint új intézkedéseket és eszközöket fogadott el az eddig jóváhagyott szankciók kijátszása ellen.

„A 14. szankciócsomagot hivatalosan jóváhagyták. Mint eddig, most is az a mottó vezérelt bennünket, hogy a szankcióknak jobban kell büntetniük az agresszort, mint a tagállamokat és Szlovákiát. A csomag előkészítéséről más országok minisztériumaival együttműködve tárgyaltunk, így azok nem sértik Szlovákia érdekeit. Nincsenek olyan elemek, amelyek Szlovákia gazdasági érdekeit érintenék” – mondta Eštok az európai miniszterek brüsszeli találkozója után.

(TASR)

Read More

Post Comment