Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia önerőből fejezi be a szliácsi repülőteret

Szlovákia önerőből fejezi be a szliácsi repülőteret

Károly Zsolt

2024. 06. 25., k – 16:26

Szliács |

A védelmi minisztériumnak fel kell újítania a stratégiai katonai repülőteret (Szliács-Sliač), a Szlovákiába egy hónapon belül érkező F-16-os vadászgépek érkezése miatt.

Szlovákia saját erőből folytatja a szliácsi repülőtér infrastruktúrájának befejezését. Erről Martin Vojtašovič, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára állapodott meg a NATO Támogatási és Beszerzési Ügynökség (NSPA) képviselőivel folytatott luxemburgi találkozón. 

Nagyon tisztességes és közvetlen tárgyalás volt. Az NSPA megérti az álláspontunkat, miszerint a repülőteret a lehető leghamarabb be kell fejeznünk. Most rajtunk múlik, hogy nemzeti szinten felgyorsítsuk a folyamatokat, és az újjáépítést teljes mértékben kézben tartsuk

– mondta Vojtašovič.

Mint a minisztérium kifejtette, a Malacka melletti repülőtéren (Malacky-Kuchyňa) ideiglenesen állomásozik majd az első két F-16-os vadászgép az Egyesült Államokból, amelyek egy hónap múlva érkeznek Szlovákiába.

A szliácsi repülőtér rekonstrukcióját még 2019-ben hagyta jóvá a kormány Petr Gajdoš miniszter idején. Utódja, Jaroslav Naď 2023 áprilisában arról tájékoztatott, hogy a 33 projektből 11 az NSPA keretében, hét más NATO-programok keretében valósul meg, és 15 nemzeti projekt is folyamatban van. Már akkor is elismerte, hogy nem minden projekt készül el időben a vadászgépek átadására. Kritizálta elődjeit a projektkészség hiánya miatt.

(trend)

Read More

Post Comment