Search by category:
Egyéb kategória

Ukrajnai háború – Tiltott határátlépésre készülő férfiakat fogtak el Odessza környékén

Ukrajnai háború – Tiltott határátlépésre készülő férfiakat fogtak el Odessza környékén

Kulcsár Péter

2024. 06. 25., k – 13:27

Száz, tiltott határátlépésre készülő férfit fogtak el Odessza megyében az ukrán biztonsági erők. A férfiak az ellenőrző pontokat megkerülve akartak kijutni a háború sújtotta országból – közölték kedden az ukrán hatóságok.

Egy 47 férfiből álló, négy mikrobusszal a határ felé tartó csoportot pénteken állítottak meg Odessza megyében. További 53 férfit pedig akkor vettek őrizetbe, amikor a megszervezett találkozási hely felé tartottak – közölte az ukrán nyomozó hivatal.

A férfiak a szomszédos Moldovába akartak illegálisan átjutni gyalog.

Az elfogottak közül a hadseregbe besorozható, 25 évnél idősebb férfiakat a helyi járási védelmi hivatalba szállították.

A szökevények egyenként 4600 és 17 ezer euró közötti összeget fizettek a szökésüket szervezőknek, akik a vallomások szerint két csoporttól mintegy 900 ezer eurót (356 millió forintot) kaptak. A szökésben segédkezőket, köztük egy rendőrtisztet, őrizetbe vették. Kilenc évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Az Ukrajnában dúló háború miatt a 18 és 60 év közötti, katonai szolgálatra alkalmas férfiak csak kivételes körülmények között hagyhatják el az országot. A hatóságok szerint naponta tucatnyian próbálnak a behívás elől külföldre menekülni.

Read More

Post Comment