Search by category:
Egyéb kategória

A cseh rendőrség kijelentette, hogy döntéseit mindig alaposan kiértékeli

A cseh rendőrség kijelentette, hogy döntéseit mindig alaposan kiértékeli

Mészáros Richárd

2024. 06. 26., sze – 18:08

A cseh rendőrség kijelentette, hogy döntéseit mindig gondosan megindokolja. Ezt a közösségi oldalán közölte. A cseh rendőrség nem egész 20 bejelentést regisztrált a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merénylettel kapcsolatban, és közülük néhányat még vizsgál. Hangsúlyozta: a cseh törvények szerint járnak el.

„Döntéseinket mindig gondosan megindokoljuk, és ott, ahol a tett bűncselekménynek minősül, megkezdjük a büntetőeljárást. De amíg nem teljesülnek a bűncselekmény feltételei, az ügyet napoljuk vagy másképp rendezzük” – közölte a cseh rendőrség.

A cseh rendőrség emlékeztetett, hogy az eljárása erősen kötődik a cseh büntető törvénykönyvhöz. „Elképzelhetetlen, hogy eltérjünk ezektől a keretektől” – tette hozzá.

A Smer szerdán bírálta a cseh rendőrséget, amiért nem akar büntetőeljárást indítani a Fico elleni merényletet helyeslő kijelentések szerzői ellen. A Smer szerint a cseh rendőrség egy konkrét esetben azt állapította meg, hogy közösségi oldalakon és internetes vitafórumokon tett kijelentésekről van szó, amelyek még beleférhetnek a szólásszabadság keretei közé.

Kapcsolódó cikkünk

A Smer a cseh rendőrséget bírálja, amiért nem lép fel azokkal szemben, akik helyeslik a Robert Fico (Smer) miniszterelnök ellen elkövetett támadást. 

Tibor Gašpar (Smer) szerint a cseh rendőrség azokkal szemben sem lép fel, akik olyan kijelentést tesznek, hogy „azt a disznót le kellett volna lőni”.

Gašpa ezután egy, a szólásszabadságra hivatkozó rendőrségi határozatot idézett, majd hozzátette, Csehországban is bűncselekménynek minősül egy másik bűncselekmény támogatása, amiért akár egy év szabadságvesztés is kiszabható.

(Denník N)

Read More

Post Comment