Search by category:
Egyéb kategória

Az EU orosz állampolgárokkal és vállalatokkal szemben vezetett be korlátozó intézkedéseket az uniós szankciók kijátszása miatt

Az EU orosz állampolgárokkal és vállalatokkal szemben vezetett be korlátozó intézkedéseket az uniós szankciók kijátszása miatt

Mészáros Richárd

2024. 06. 28., p – 20:22

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa pénteken korlátozó intézkedéseket vezetett be az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős két személlyel és négy vállalattal szemben egyebek mellett az uniós szankciók megkerülése és az orosz kormány anyagi támogatása miatt.

Az uniós tanács közleménye szerint a megszorító intézkedések jegyzékébe került oroszországi bejegyzésű cégek, egy orosz közlekedési vállalat és Oroszország legnagyobb vasútikonténer-üzemeltetője, valamint leányvállalataik és ezek orosz állampolgárságú vezérigazgatói Oroszország támogatásáért és uniós szankciók kijátszásáért felelősek.

Kiemelték: az érintettek egyebek mellett anyagilag támogatják az orosz kormányt, amely – mint emlékeztettek – a Krím annektálásáért és Ukrajna destabilizálásáért felelős. Vállalataikon keresztül részt vesznek az Észak-Koreával folytatott illegális fegyverkereskedelemben, ezzel is támogatva az oroszországi kormányt. Az egyik szankcionált vállalat 28,5 millió euró értékű részvénnyel rendelkezik a Strabag SE európai vállalatban, az említett részvényeket az uniós megszorító intézkedések alapján befagyasztották. A befagyasztott részvények értékesítése érdekében a két érintett személy leányvállalatokat hozott létre azon kizárólagos céllal, hogy elérjék a nem uniós vállalat részvényei befagyasztásának feloldását, ezáltal megkerülve az uniós korlátozó intézkedéseket – tájékoztattak.

Az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt bevezetett uniós korlátozó intézkedések jelenleg összesen több mint 2200 emberre és szervezetre, illetve vállalatra vonatkoznak.

A pénteken jegyzékbe vettek vagyoni eszközeit befagyasztották, és az uniós polgárok és vállalkozások nem bocsáthatnak rendelkezésükre pénzeszközöket. Rájuk emellett uniós beutazási tilalom vonatkozik.

Felidézték: az EU június 24-én fogadta el az orosz gazdaság nagy értéket képviselő ágazatait célzó gazdasági és egyedi korlátozó intézkedések 14. csomagját, mely megnehezíti az uniós szankciók megkerülését. Az uniós tanács közleményében az Oroszországgal szemben elfogadott szankciók teljes körű és hatékony végrehajtására, valamint további intézkedések meghozatalára szólított fel azok kijátszásának elkerülése érdekében.

Az Európai Unió továbbra is készen áll arra, hogy tovább korlátozza Oroszország háborús képességét, és arra biztatja az országokat, hogy ne nyújtsanak anyagi vagy egyéb támogatást Oroszország háborújához – tették hozzá.

Read More

Post Comment