Search by category:
Egyéb kategória

30. Alistáli Falunapok

30. Alistáli Falunapok

Kürthy Judit

2024. 07. 01., h – 23:14

Alistál |

Sportrendezvényekkel, karate bemutatóval, hagyományőrző kultúrprogrammal és esti koncertekkel várták idén az alistáli kultúrházba és a focipályára érkezőket. A rendezvényre Alistál testvértelepülései is ellátogattak.

A harmincadik falunapi rendezvényt három napig tartott, idén Biatorbágyról, Kárpátaljáról Nagydobronyból, Szerbiából pedig Ludasról érkeztek vendégek. Horváth Tamás, Alistál polgármestere köszöntötte őket, majd este 6 órakor hivatalosan is megnyitotta a rendezvénysorozatot. Bemutatta a „Via Sanci Martini”, Az Alistál és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal közösségteremtő ereje projektet, melyet az Interreg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap segítségével valósítottak meg. Az alkalomra egy rajzpályázatot is meghirdettek Szent Márton köpenye címmel, amelyből kiállítás készült, ezt pénteken tekinthették meg először az érdeklődők. A köszöntők után kultúrműsorral folytatták, ahol az helyi Művészeti Alapiskola néptánccsoportja lépett fel, akiknek az Alistálról induló csaknem 50 éves Pántlika zenekar húzta a talpalávalót, Vass Virággal énekessel kiegészülve.

„A huszadik és a harmincadik jubileumi falunapon is én voltam a polgármester. Idén éppen tizedik éve vagyok a település élén. Azon igyekszünk, hogy összefogjuk a közösségét. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem szeretnek otthonról kimozdulni. A koronavírus sokat hozzátett ehhez, korábban sokkal többen kimentek a rendezvényekre”

 – osztotta meg lapunkkal Horváth Tamás, aki még tíz évvel ezelőtt egy bankintézményt vezetett. A projekt megírását és a falunapot is Szent Márton életének egyik tanmeséje inspirálta, melyben még katonaként karddal kettévágva köpenyét egy koldusnak adta, amiben aztán álmában Jézus jelent meg előtte. 

„Szeretnék, ha ez megosztás, ha ez a segítségnyújtás mindünk előtt példa lenne”

 – emelte ki, majd hozzátette, ezen vezérfonal mentén szeretnének újból közösséget építeni és összefogni az embereket.

A szombat délelőtt sporttal telt. Reggel egy 1,5 kilométeres futással indították, már 9.30 a 80-as végén épített faluegyesítési szobránál gyülekeztek, ahonnan elrajtoltak a résztvevők. Ezen a falu apraja nagyja elindult, több mint 150-en vettek részt, akik a beérkezéskor jutalom gyanánt kaptak egy-egy Futalista feliratú pólót. A távot a három régi falurész, Felistál, Alistál és Tőnye érintésével tűzték ki. A futás után focimeccsek következtek, először négy község gyerekcsapatai játszottak, itt Alistál győzedelmeskedett, utánuk következett Szap, Bős, majd Nyékvárkony. Utánuk egy női labdarúgó mérkőzést láthattunk Alistál és a DAC szereplésével, majd a Linka Márton Futball Kupa következett, ahol Alistál és Biatorbágy öregfiúk csapatai mérkőztek meg egymással. Sátor Zoltán, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke volt felelős a sportrendezvényekért, aki elmondta, hogy Biatorbággyal való szoros együttműködésük egy volt helyi lakosnak, a már elhunyt Linka Mártonnak köszönhető. Ő hosszú ideig Ausztráliában élt, majd a rendszerváltás után visszatért Európába és Biatorbágyon telepedett le. Innen vette fel a kapcsolatot újra szülőfalujával, a foci kupát róla nevezték el. A labdarúgás után az alistáli Kyokushin Tiger Dojo, karate növendékeié volt a terep, akik formagyakorlatokat mutattak be. Fiatalok és idősebbek is szerepeltek, sőt, még erődemonstrációt is tartottak.

A délutáni zenés programsorozatot az Alistáli Nyugdíjas Népdalkör kezdte, majd Biatorbágy fellépőinek műsora következett, utánuk pedig a Ludasról érkezett gyermek néptánccsoport szórakoztatta a közönséget. Örökzöld slágerek következtek Nagy Viki tolmácsolásában, aki egyetemi tanulmányai mellett rendezvényeken énekel. Elárulta lapunknak, hogy örül a hazai színpadnak, élete első két évét ugyanis Alistálon töltötte és azóta is visszajár, olyan dalokkal szerepel most színpadon, melyeket gyermekkorában édesanyja is énekelt neki. 

A vendégtelepülések és a helyi fellépők műsorait követően a Romaton párosa adta elő műsorát, majd Győzike, utána pedig Oláh Gergő, aki élő koncertjével örvendeztette meg a közönséget. 

A falunap záróakkordjaként vasárnapi ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a helyi Szent Márton római katolikus templomban.

Read More

Post Comment