Search by category:
Egyéb kategória

15 egyszerű trükk, mellyel megszabadulhatunk a bosszantó rovaroktól

15 egyszerű trükk, mellyel megszabadulhatunk a bosszantó rovaroktól

Száz Ildikó

2024. 07. 02., k – 11:07

A legyek és a szúnyogok sajnos a meleg esték szerves részét képezik. Nem számít, hogy a teraszon ülünk, vagy csak nyitott ablaknál. Ragaszkodásuk bosszantó, és a velük való küzdelem korántsem egyszerű. Ennek ellenére vannak természetes módszerek a nemkívánatos látogatók elűzésére.

Citrom és szegfűszeg
A legyek utálják a szegfűszeg illatát, és ha ezt citrommal kombináljuk, hatékony, biztonságos és természetes légyriasztót kapunk. A citromot félbe kell vágni, és a gyümölcshúsba szúrni a szegfűszeget.

Szúnyogriasztó spray
A legyektől házi szúnyogriasztóval is sikeresen megszabadulhatunk. Keverjünk össze 1 csésze vizet és 2 evőkanál mosószert. Adjunk hozzá 10-12 csepp borsmenta illóolajat és 10-12 csepp citromfű illóolajat. 

Levendula illat
Csepegtessünk néhány csepp levendula illóolajat egy szivacsra, és tegyük egy befőttesüvegbe. Zárjuk le szorosan, és hagyjuk állni néhány órán át, hogy az illat koncentrálódjon. Ezután nyissuk ki az üveget, és tegyük oda, ahol éppen ülünk.

Mézcsapda
Vágjunk ketté egy műanyag palackot. Töltsük meg az alját vízzel, és adjunk hozzá néhány csepp mosószert. A palack felső felét fordítsuk fejjel lefelé az alsó felébe. Ecseteljük be a palack száját mézzel. A legyeket vonzza majd a méz illata, és belefulladnak a vízbe.

Rovarriasztó gyertya
A szúnyogriasztó gyertya elkészítéséhez szükségünk lesz egy üvegedényre, úszó gyertyákra, citrom, lime, bazsalikom és citromfű illóolajra. 

Gyümölcscsapda
Tegyünk gyümölcshéjat vagy túlérett gyümölcsöt egy tálba. Fedjük le fóliával, és egy villával szúrjunk bele lyukakat. Tegyük olyan helyekre, ahol a legyek nagy valószínűséggel megtalálhatók. 

Almaecet
Próbáljunk meg lekvárosüvegből csapdát készíteni. Töltsük meg félig vízzel, adjunk hozzá néhány csepp mosogatószert és almaecetet. Papírból készítsünk kúpot, ragasszuk össze, és tegyük az üvegbe. 

Savas szpré
Keverjünk össze 1 csésze ecetet, 1/2 csésze vizet és 2 evőkanál mosószert egy szórófejes flakonban. Rázzuk jól össze, és vigyük az erkélyre vagy a teraszra. Ne fújjuk testrészekre vagy háziállatokra!

Házi készítésű ragadós papír
Az elkészítéséhez szükségünk lesz egy barna papírzacskóra, 1/4 csésze cukorra, 1/4 csésze mézre és 1/4 csésze vízre. Vágjuk a zacskót csíkokra, keverjük össze a mézet, a cukrot és a vizet egy lábasban. Addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. Vegyük le a lábast a tűzről, mártsuk a csíkokat a keverékbe, és hagyjuk, hogy telítődjenek. Óvatosan vegyük ki őket, csepegtessük le és szárítsuk meg.

A gyógynövények és fűszerek ereje
A bosszantó rovarokat tisztes távolságban tarthatjuk fokhagymával, fahéjjal, gyömbérrel és csípős paprikával, ezek akár szárított formában is lehetnek. Szórjuk a keveréket az ablakok köré. 

Riasztó növények
A közönséges bükköny gyomként nő, és édes illata messzire terjed. A legyek utálják, ezért szedjünk egy csokrot, és tegyük vázába az erkélyre vagy a teraszra. 

Csillogó tárgyak
Használjunk csillogó tárgyakat a légyinvázió ellen, és akasszuk fel őket a kerti parti alatt, és egyúttal gyönyörű dekorációnk is lesz. Használjunk alufóliacsíkokat, régi CD-ket vagy karácsonyi díszeket. 

Gyógynövényes edények
A friss bazsalikommal vagy mentával teli edények is segítenek, és a barátokkal és a családdal tartott grillpartikon az ételek ízesítésére is használhatók.

Sokoldalú muskátli
A legyeknek egyáltalán nincs szükségük a muskátlik illatára. Ha ezek a virágok az ablakpárkányon, az erkélyen vagy a teraszon vannak, a legyek nem fognak behatolni a belső térbe.

Kerüljük a pazarlást
A legyeket vonzza az ételek illata, ezért ne hagyjuk csak úgy az asztalon az ételt, hanem mindig takarjuk le. A szemetesek is vonzzák őket, ezért ha ételmaradékot dobunk bele, előtte csomagoljuk be.

(zahradkar)

Read More

Post Comment