Search by category:
Egyéb kategória

A Gázai övezetben élők mintegy 80 százaléka kényszerült már elhagyni otthonát a harcok kirobbanása óta

A Gázai övezetben élők mintegy 80 százaléka kényszerült már elhagyni otthonát a harcok kirobbanása óta

Mészáros Richárd

2024. 07. 02., k – 20:24

A lakók mintegy 80 százaléka kényszerült már elhagyni otthonát a palesztin Gázai övezetben az Izrael és a palesztin Hamász szélsőséges szervezet közti fegyveres konfliktus októberi kirobbanása óta – figyelmeztetett kedden az ENSZ Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési és újjáépítési koordinátora.

Sigrid Kaag a világszervezet központjában nyilatkozva aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az izraeli hadsereg az övezet újabb településeinek kiürítését célzó parancsot adott ki Hán-Júnisz körzetére vonatkozóan. Hozzátette, hogy a 250 ezer embert érintő döntéssel „1,9 millióra emelkedik azok száma, akik hajlékot és biztonságos tartózkodási helyet keresve kényszerültek otthonuk elhagyására” a 2,4 milliós lakosságú Gázában.

A koordinátor szerint a konfliktus a gázai polgári lakosság számára az eddigi legsúlyosabb humanitárius válságon kívül „mély szenvedéssel járó nyomort hozott, amely kettétörte az életüket”.

Kaag ezért az övezetbe bejuttatott segélyek növelésére és új humanitárius folyosók megnyitására szólította fel a nemzetközi közösséget elsősorban az övezet déli részén.

Read More

Post Comment