Search by category:
Egyéb kategória

Ismerje meg a kürti borok titkát!

Ismerje meg a kürti borok titkát!

Száz Ildikó

2024. 07. 03., sze – 13:52

Kürt |

Július 20-án ismét megtartják az érsekújvári járásbeli községben a Kürti Nyitott Pincék Napját. Sétáljunk együtt a szőlőhegyen, ahol a kürti borosgazdák megnyitják pincéiket a látogatók előtt. 

Kasnyík Zoltán a Kürti Nyitott Pincék Napja főszervezője úgy véli, Kürtnek minden természeti adottsága megvan ahhoz, hogy élenjáró legyen a minőségi borok tekintetében. „Kiváló meszes talajunk van, ami rendkívül jól tartja a nedvességet és a szőlőnek jócskán kijut a napfürdőből is. Úgy gondolom, az elődeink felismerték ezeket az adottságokat, és a természet kincseivel élve, de nem azokkal visszaélve okosan és ügyesen, fáradságot nem kímélve alapozták meg a kürti borászatot. Az idei fesztiválunkon bemutatkozó 25 borász közül a legtöbben nem használnak vegyszeres adalékot. Úgy készítik a boraikat, ahogy azt a szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták. A fiatal borászok követik a hagyomány, ezért a Kürti Hegyközség borászai mindenben támogatják őket” – nyilatkozta Kasnyík Zoltán. Több száz borfajtát kóstolhatnak a vendégek Kürtön, ahol a legismertebb és legkeresettebb fehérbor az olaszrizling és a zöldveltelini. A vörös fajták közül a kékfrankos és a Dunaj jár az élen nemesítésként. A kürti rendezvényen hagyományos ételeket kóstolhatnak, lesz kézműves kirakodóvásár, minőségi zenei- és családi programok. A szervezők idén helikopteres sétarepüléssel teszik vonzóbbá a kínálatot. A kapunyitás 10 órakor lesz, ezt követi a Wine Run futóverseny, 10 órától 20 óráig lesz lehetőség sétarepülésre. A Dunaj színpadon ünnepélyes szentmise lesz 12 órakor, 13.30 órakor fellép az Udvardi Dalárda és Václav Tihamér, őket követi a Crlington Góra Duo, a The Surf Street, a NowEmber és 21 órakor a Tóth Vera Quartet. Az estet DJ Szemi & Sipos Yanko live conga show zárja. A Rizling színpadon 14 órakor Fekete Tamás zongoraművész lép fel, majd 16 órakor Lukács Lívia műsora következik, 18 órától a Strings and Croon, 20 órakor a Čardáš Gang szórakoztatja a közönséget, az eset DJ Kovács retro bulija zárja. Az Alibernet pódiumán 14.30 órakor Gubó László, majd az OneH, a Silver Uragan, és végül a Pepes zenekar biztosítja a hangulatot, 21.30 órától Peter Adamov koncertezik. 

Induljon bortúrára a kürti gazdák pincesorán. Ismerkedjen, cseréljen tapasztalatot az itt élő borászokkal. A kürti szőlőhegy öt pincesorának 180 pincéje között bandukolva megélheti a szőlőhegy különleges hangulatát, az itt élő közösség erejét. Kóstoljon hagyományos ételeket ízletes bort kortyolgatva az Ínyencek udvarában családja, barátai társaságában.

Read More

Post Comment