Search by category:
Egyéb kategória

Szigorodott a köztéri alkoholfogyasztás és dohányzás tiltása Komáromban

Szigorodott a köztéri alkoholfogyasztás és dohányzás tiltása Komáromban

Vataščin Péter

2024. 07. 03., sze – 12:19

Komárom |

Két általános érvényű rendeletben szabályozta az önkormányzat, hogy Komárom közterületein pontosan hol tiltott a szeszesital fogyasztása és a dohányzás. Az előírásokat be nem tartó személyek ellen a városi rendőrség fog intézkedni.

Ami az alholholfogyasztás tiltására vonatkozó rendeletet illeti, a kérdéses helyszínek közé besorolták a Klapka- és a Kosstuh-tereket, ill. a Tiszti Pavilon belső udvarát és az Európa-udvart. Gyakorlatilag az összes komáromi parkra is vonatkozik a tiltás, legyen szó az Anglia, a Lehár vagy a Štefánik parkokról. A rendelet érvényes a játszóterekre, multifunkciós pályákra, valamint az élelmiszerboltok és a temetők környére is. A tiltás egyáltalán nem csak a városközpontot érinti, hiszen ugyanúgy vonatkozik bizonyos lakótelepi, sőt egyes őrsújfalusi részekre is. Természetesen kivételt képeznek a vendéglátóhelyek, ill. ezeknek az önkormányzat által engedélyezett teraszai a nyitvatartási idő alatt, valamint a rendes körülmények között zajló események.

A dohányzás tiltására vonatkozó rendeletet szintén megszavazták a képviselők. Ezentúl a játszóterek és sportpályák, ill. az oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, hivatali, vallási intézmények, továbbá a temetők területén és közvetlen környékén tilos rágyújtani.

A rendeletek előterjesztése során Szabó Ingrid, a Városi Hivatal vezetője elmondta, sok esetben előfordult, hogy bizonyos személyek részegen tartózkodtak olyan helyeken, ám a városi rendőröknek nem volt jogalapjuk elvezetni őket. Ezt az akadályt hárították el most. Utalt arra is, hogy a lakosság mellett a turistákat is zavarhatják az ittas személyek.

Andruskó Imre (Magyar Szövetség) képviselő felhívta a figyelmet arra a problémára is, mely szerint a csaposok, pincérek a komáromi szórakozóhelyeken akár 15 éves gimnazistákat is gond nélkül kiszolgálnak alkohollal

Kovács Dávid (4KN) képviselő kifejtette, a lakosság évek óta kéri az alkoholfogyasztás tiltását, mivel a városban a „viselkedni és alkalmazkodni nem tudó“ polgárok rossz benyomást keltenek. A lépést annak ellenére szükségesnek tartja, hogy tudható, a városi rendőrségnek nem lesz kapacitása arra, hogy „100%-osan“ betartassa a tiltásokat.

Read More

Post Comment