Search by category:
Egyéb kategória

Már csak leszedhetetlen kupakú műanyag palackokat lehet gyártani

Már csak leszedhetetlen kupakú műanyag palackokat lehet gyártani

Mészáros Richárd

2024. 07. 08., h – 15:15

A múlt héten hatályba lépett a hulladékgazdálkodási törvény módosítása, mely szerint már csak leszedhetetlen kupakú műanyag palackokat lehet gyártani. A lecsavarása után a kupak két megerősített műanyagrésszel továbbra is kapcsolódik a palack nyakához – tájékoztatott az Envi-Pak, a felelős gyártókat tömörítő szervezet.

„A szabályozás az EU összes tagállamában érvényes, már csak ilyen palackokat hozhatnak forgalomba a gyártók” – mondta Katarína Kretter, az Envi-Pak kommunikációs igazgatója.

A társulás hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy így kényelmetlenebb inni a palackból, de az eredmény az lesz, hogy kevesebb kupakot fognak eldobni az emberek, és csökken az effajta környezetszennyezés.

Kivételt képez a tej csomagolása, mivel a szlovák törvények szerint a tej nem ital, hanem élelmiszer. „Más országokban a tejet italként forgalmazzák, ezért szintén leszedhetetlen kupakokkal forgalmazzák” – tette hozzá Kretter. Ezért az Envi-Pak azt javasolta a tejtermékek gyártóinak, hogy önként csatlakozzanak a módosításhoz, ez a termékeik egységes uniós piacon való forgalmazását is elősegíti.

Kretter elmondta, a kupak nagyon értékes az újrahasznosításnál, és nem csupán az újrapalackozásnál használják, hanem a legkülönfélébb műanyag termékek készülnek belőle, például vízvezetékcsövek, raklapok, dobozok és egyéb termékek.

Read More

Post Comment