Search by category:
Egyéb kategória

Orbán Viktor Kínából Washingtonba utazik

Orbán Viktor Kínából Washingtonba utazik

Mészáros Richárd

2024. 07. 08., h – 10:33

„A következő állomás: Washington” – tette közzé Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök hétfőn reggel az Instagram-oldalán.

A miniszterelnök sajtófőnöke a Telexnek megerősítette, hogy Orbán Viktor a NATO-csúcsra utazik az amerikai fővárosba. Havasi Bertalan arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a kormányfő kivel találkozik majd Washingtonban, és lesz-e kétoldalú tárgyalása vagy találkozója valamelyik tagország vezetőjével.

A csúcstalálkozót július 9–11. között tartják Washingtonban, az esemény házigazdája az Egyesült Államok, ami azt jelenti, hogy az aktuális elnök, azaz jelenleg Joe Biden fogadja a részt vevő országok vezetőit.

A kormányfő hétfőn Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, ezt „békemisszió 3.0”-nak nevezte a közösségi oldalán. „Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit Ön tett Budapesten” – mondta Orbán Viktor a kínai elnöknek, akinek megköszönte, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét.

„Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg” – mondta, megköszönve, hogy előrehaladást érhettek el a delegációik az együttműködésben.

Orbán Viktor emellett gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

(Telex, MTI)

Read More

Post Comment