Search by category:
Egyéb kategória

Sokakra nem marad háziorvos – Ön még nem vesztette el?

Sokakra nem marad háziorvos – Ön még nem vesztette el?

Balaskó Réka

2024. 07. 09., k – 13:49

Figyelmeztetett az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) – a helyzet egyre romlik!

Az általános járóbeteg-ellátás helyzete riasztó. A dolgozó orvosok túl idősek, és tavaly év végére megnőtt a szerződéses orvos nélküli betegek száma. Ez az általános járóbeteg-ellátás ellenőrzéséből is kitűnik – közölte az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) egy jelentésben.

„A még dolgozó orvosok idősek. Sokan már annyira kimerültek, hogy befejezik a praxisukat, még akkor is, ha nincs helyettesítésük, és ez az állapot különösen a távoli régiókban tapasztalható. A betegek így háziorvos nélkül maradnak, és így kénytelenek több tíz kilométert ingázni, hogy új orvost találjanak” – jegyezte meg a hatóság a jelentésben.

Tavaly év elején összesen 713 háziorvos hiányzott a hatóság szerint. „A jelenlegi helyzet annál is inkább riasztó, mivel a felnőtt háziorvosok 41 százaléka, a gyermek- és ifjúsági háziorvosok 47 százaléka nyugdíjas korú” – állapította meg a hatóság. 

A hivatal arra is rámutatott, hogy tavaly év végén mintegy 281 ezer biztosított volt szerződéses háziorvos nélkül. „A szerződéses orvos nélküli biztosítottak száma több mint 15 ezerrel nőtt az előző évhez képest” – tette hozzá.

(trend)

Read More

Post Comment