Search by category:
Egyéb kategória

Ez az alapélelmiszer megállíthatja a lisztharmatot

Ez az alapélelmiszer megállíthatja a lisztharmatot

Juhász Katalin

2024. 07. 10., sze – 12:14

Valóban jobban védi a termést a lisztharmattól a tehéntej, mint a vegyszeres kezelések? A tudósok érdekes eredményre jutottak. Bizonyos körülmények között a tejes permetezés tényleg hatásos.

Világszerte folynak kutatások a tej gombás növényi betegségek elleni hatásának megerősítésére vagy cáfolására. Az egyik ilyen projekt tej lombpermetezésének hatékonyságát vizsgálta a tökföldön a lisztharmat ellen. A kutatók úgy döntöttek, hogy közelebbről megvizsgálják a tejes permetezés hatásait. Az uborkát és a sütőtököt vették célba, amelyeket minden évben sújt a lisztharmat. A gomba megtelepszik a leveleken, szárakon és a termésen, és ha nem kezelik, jelentősen károsítja a termést. Az ellene való védekezéshez használt vegyszerek károsak a környezetre, ugyanakkor elősegítik a kórokozó bizonyos törzseinek toleranciáját a hatóanyaggal szemben (McGrath, 1996, idézi a Connecticuti Egyetem tudományos közleménye). 

A kutatás alapján a levelek 40%-os tejoldattal történő permetezése hetente egyszer hatékony lehet, sőt, akár 85-90%-kal csökkenti a lisztharmat káros hatását. Ezt a megállapítást azzal támasztották alá, hogy a tej zsírok, fehérjék, cukrok, enzimek, vitaminok és ásványi anyagok heterogén elegye, ez az összetétel pedig a pH-érték megváltoztatásával a kórokozók aktivitására alkalmatlan körülményeket teremt a kezelt növények levélfelületén. Ugyanakkor ez olyan feltételeket teremt, amelyek alkalmasak a kórokozókat megtámadó baktériumok aktivitására. A hatékonyság azonban a környezeti feltételektől, valamint a kijuttatás megfelelő időzítésétől is függ.

A vizsgálat eredményei szerint a „tejspray“ akkor a leghatékonyabb, ha a fertőzés kezdeti stádiumában alkalmazzák, később már nem érdemes alkalmazni. 

Ha hetente kétszer permetezzük a cukkinit, akkor kordában tarthatjuk a lisztharmatot. A hatékony koncentráció 10%-os, azaz 100 ml tej 900 ml vízzel elkeverve. 

(Záhradkár) 

Read More

Post Comment