Search by category:
Egyéb kategória

Gyorsan szigorítaná a kormány a büntető törvénykönyvet

Gyorsan szigorítaná a kormány a büntető törvénykönyvet

Tokár Géza

2024. 07. 10., sze – 17:16

Gyorsított eljárásban változtatna a kormánykoalíció a büntető törvénykönyv egyes részein, hogy az Európai Bizottság részéről érkező kritikáknak is megfeleljen – döntöttek róla a kormányülésen.

A júliusi kormányülés második napján több más határozat mellett rábólintottak a büntető törvénykönyv módosításaira is. A kormány az Európai Bizottsággal konzultálva döntött úgy, hogy több büntetési tételt is módosít – közölte Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter a sajtóval. 

Megfelelni Európának

A tárcavezető szerint a változások elfogadásával a törvény a kért formában módosulhat, így élét vesztik az ellenzéki pártok vagy más érintettek részéről érkező kritikák. Susko szerint az Alkotmánybíróság döntése is azt bizonyítja, hogy a büntető törvénykönyv megváltoztatása „teljesen rendben van”, ugyanakkor a döntés jelzi, a koalíció szeretné elkerülni, hogy a csökkentett büntetések miatt veszélybe kerüljön az uniós források folyósítása. Az Alkotmánybíróság a múlt héten foglalt állást a kormány változtatásai kapcsán, a testület a legfontosabb kifogásokat ugyan indokolatlannak minősítette, de a vagyonelkobzásra és elévülésre vonatkozó átmeneti rendelkezésekkel problémája akadt – az igazságügyi tárca változásai az európai kifogásokkal foglalkoztak.

A kormány szándéka, hogy gyorsított eljárásban döntsenek a változásokról – ez a gyakorlatban a parlament ismételt, nyári összehívását is jelenti, Peter Žigát (Hlas), a parlament alelnökét fel is kérték a feladatra. A változások szintén még a nyáron érvénybe léphetnek. A szigorítások elsősorban az európai uniós forrásokkal kapcsolatos bűncselekmények egyes tételeinek szigorítását érintik. Az adókerülés és a közvetett korrupció kapcsán szintén szigorodnak a büntetési tételek.

Kórházak és régiók

A kormányülésen a büntető törvénykönyv megváltoztatása mellett más, kisebb jelentőségű ügyekben is döntöttek. A Dunaszerdahelyi Járási Hivatal új vezetőt kapott Rudický Norbert személyében, aki korábban a nagymegyeri képviselő-testületben is tevékenykedett. Szintén a dél-szlovákiai régiókat érintő döntés, hogy az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet 196 500 eurós támogatást kap a heves esőzés miatt keletkező áradás okozta károk helyreállítására.

A kormány több más kórházi téma kapcsán is döntött szerdán. Stratégiai befektetésnek minősítették át a turócszentmártoni és a besztercebányai kórházépítési projekteket, a döntést követően kevesebb adminisztratív akadálya lesz az építkezési munkálatoknak. A tervek szerint mindkét épületet 2026-ra készíthetik el és már a szerződéseket is aláírták a kivitelezővel. A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban a pszichiátriai részleges modernizálhatják állami forrásokból, csaknem három millió euró értékben. Az egész keleti régiót kiszolgáló, stratégiai fontosságú gyermekkórházi részleg szintén felújításon és bővítésen esik át.

Egészségtelen állapot

Jelentősen nem javult a lakosság egészségügyi állapota az elmúlt időszakban – derült ki a kormányülésen a 2014-től 2030-ig kidolgozott egészségügyi stratégiájának elbírálásánál. Az egészségügyi minisztérium szerint a jelenlegi trendek alapján Szlovákia több kitűzött célt sem tud majd elérni. Az egészségügyi tárca képviselői szerint a stagnáláshoz hozzájárult a koronavírus-járvány, 2021-ben tízéves mélypontra csökkent a férfi és női lakosság várható élettartama is. A környező országokhoz képest a halálozási mutatók és a gyermekhalálozási ráta is rosszabb. A dokumentum szerint pozitívumként értékelhető, hogy csökken az alkoholhasználat mértéke és kevesebb a dohányos is, de továbbra is kevés az anyagi forrás a megelőzéssel foglalkozó programokra. A gyermekek oltottsági aránya szintén romló tendenciát mutat.

A szerdai kormányülés egyik programpontja a stratégiai prioritásokkal foglalkozott. A kormányprogram értelmében a koalíció több, mint 750 intézkedésre tett ígéretet, ezt a dokumentumot fogalmazták át a minisztériumok és állítottak fel 239 stratégiai célt. A kormány szerint ebből 74 célkitűzés már rövid távon is megvalósítható, további száz intézkedés teljesítésére középtávon kerülhet sor.

Read More

Post Comment