Search by category:
Egyéb kategória

Kijev kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Luxemburggal

Kijev kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Luxemburggal

Mészáros Richárd

2024. 07. 10., sze – 19:28

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kétoldalú biztonsági együttműködési és hosszú távú támogatási megállapodást írt alá szerdán Washingtonban – hozta nyilvánosságra az ukrán elnöki iroda honlapján.

A közlemény szövege szerint a megállapodás részletezi, hogy konkrétan milyen támogatást nyújt Luxemburg Ukrajnának a „teljes körű orosz agresszió” elleni küzdelemmel összefüggésben. Luxemburg egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy a tíz évre szóló megállapodás hatálya alatt „változatlan dinamikával” nyújt katonai segítséget és támogatást Ukrajnának, épp úgy, ahogy 2022-től tette mostanáig. Az elnöki iroda hozzátette: az év eleje óta Luxemburg 80 millió eurót különített el Ukrajna idei katonai támogatására. A megállapodás megerősíti Luxemburg elkötelezettségét Kijev támogatása mellett a műholdas technológia, a hírszerzés és a megfigyelés területén is.     

A Jevropejszka Pravda hírportál rámutatott, hogy ez már a 22. biztonsági megállapodás Ukrajna és partnerei között. Közvetlenül Luxemburg előtt Ukrajna Lengyelországgal kötött ilyen tartalmú egyezséget hétfőn Zelenszkij varsói látogatása során.

Read More

Post Comment