Search by category:
Egyéb kategória

Magyar–Korčok-találkozó: határon átnyúló szövetségek

Magyar–Korčok-találkozó: határon átnyúló szövetségek

Czímer Gábor

2024. 07. 10., sze – 18:18

Budapest |

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője Ivan Korčok korábbi szlovák külügyminiszterrel találkozott. A politológus szerint a magyarországi ellenzéki vezető megjelenése a szlovákiai viszonyokra is hatással lesz.

Magyar és Korčok kedden egy rövid egyeztetés erejéig találkozott Budapesten. A volt külügyminiszter „az ellenzék sikeres vezetőjének és Orbán Viktor kihívójának” nevezte a közösségi oldalán Magyart, majd arról ír, mindkettőjük számára fontos a jó szlovák–magyar viszony, illetve, hogy a két országot pozitív érzelmek kössék össze. „Egy nagyon érdekes és hasznos beszélgetés volt, amely megmutatta, hogy a nemzeti érdeket Európa-párti programmal is át lehet ültetni” – tette hozzá Korčok. „Egy gyors, baráti egyeztetés Ivan Korčok volt szlovák külügyminiszterrel, köztársaságielnök-jelölttel” – kommentálta a találkozót Magyar.

Grigorij Mesežnikov politológus a két ellenzéki személyiség találkozójáról lapunknak elmondta, egyelőre nehéz pontosan megmondani, hogy Magyar Péter színrelépése milyen hatással lesz a szlovákiai viszonyokra. Arra emlékeztetett, hogy Magyarországon belül a Tisza Párt és vezetője jelentős szereplővé vált, hiszen komoly támogatottságot és az Európai Parlamentben hét mandátumot is szerzett. „Arra számítok, hogy egy ilyen erőnek a megjelenése Szlovákián belül is hatással lesz” – véli a szakértő, és hozzátette, ennek két formája lehetséges. Mesežnikov szerint az első lehetőség, hogy a Tisza Párt és annak vezetője a magyarországi magyar és a szlovákiai magyar szereplők viszonyrendszerére lesz hatással. „Hiszen a szlovákiai magyar politika az utóbbi években szinte kizárólag a Fideszre orientálódott” – mutatott rá Mesežnikov.

Szerinte a másik lehetőség, hogy a szlovák pártok közötti viszonyrendszerre lesz valamiféle hatással. A szakértő szerint ugyanis fontos tény, hogy a Tisza Párt képviselői az EP-ben az Európai Néppárt (EPP) frakciójában ülnek, ahol a KDH képviselője, Miriam Lexmann is helyet foglal. Ugyan EP-s mandátummal nem rendelkeznek, de ennek a pártcsaládnak a tagja a Demokraták és a Szlovákia mozgalom is, illetve a Magyar Szövetség is egyelőre ide tartozik.

Korčoknak a budapesti látogatásával kapcsolatban a szakértő arról beszélt, a korábbi államfőjelölt ezzel elismerte, hogy Magyar Péter a Fidesszel szembeni demokratikus ellenzék vezetője. Mesežnikov szerint Korčok lépésében az is szerepet játszhatott, hogy Szlovákiában egyes szereplők, szerinte indokolatlanul, hungarofóbnak próbálták a korábbi külügyminisztert beállítani. „Olyan jeleket küld Szlovákiába, hogy egyáltalán nem hungarofób” – mondta a politológus Korčokról azzal, a találkozó azt is jelentheti, hogy a korábbi külügyminiszter kész a magyar partnerekkel való együttműködésre.

Mesežnikov arra is rámutat, azzal, hogy Magyar és Korčok közelebb került egymáshoz, legalább a Smer részéről számítani lehet arra, hogy bizonyos értelemben közeledni fog a Fideszhez. A szakértő arról beszélt, Robert Fico pártja már most sok mindenben a Fideszt másolja. „Úgy viselkednek, mintha állampárt lennének” – mondta azzal, ezt jól mutatja, hogy nehéz elkülöníteni, hol ér véget a párt és hol kezdődik az állam. Mesežnikov felidézte, a Smer EP-képviselője, Monika Beňová arra utalt, nem a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének EP-frakciójába ülnek be. Ebben a képviselői csoportban ugyanis még az SNS-szel való kormányra lépésük miatt a pártcsalád felfüggesztette a tagságukat. Mesežnikov ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy Robert Fico pártja az Orbán Viktor és társai által alapított Patrióták Európáért frakcióba lépne be.

Read More

Post Comment