Search by category:
Egyéb kategória

Miért ne mossuk együtt a törölközőket az ágyneművel?

Miért ne mossuk együtt a törölközőket az ágyneművel?

Tornyai Bianka

2024. 07. 10., sze – 12:30

Mindannyian tudjuk, hogyan kell mosógépben mosni, de jól jöhet néhány praktikus tipp, hogyan tartsuk az ágyneműt a leghosszabb ideig tisztán.

Testünk az éjszaka folyamán, a légzés és az izzadás révén nedvességet bocsát ki. Egyesek akár egy litert vagy annál is többet kiizzadhatnak egy éjszaka, ami az ágyneműben, a lepedőben tárolódik. A paplan- és párnahuzatot, a párnákat, valamint a lepedőt rendszeresen mosni kell, hogy korlátozzuk a baktériumok, a poratkák és más allergének elszaporodását. 

Milyen hőmérsékleten kell mosni őket, és milyen óvintézkedéseket kell tenni, hogy minél tovább jó állapotban maradjanak?

A szakértők szerint a lepedőt ideális esetben hetente vagy kéthetente kellene kimosni, ha pizsamában alszunk vagy lefekvés előtt zuhanyozunk. Annak érdekében, hogy ágyneműnk tovább tiszta maradjon, érdemes betartani néhány szabályt.

Hány fokon kell mosni az ágyneműt?

A mosás során a legnagyobb energiafogyasztás a mosáshoz használt víz felmelegítéséhez szükséges, ezért egyre inkább ajánlott a mosási hőmérséklet csökkentése, hiszen a mosószerek hidegebb vízben is hatékonyak. De mi ajánlott az ágyneműk esetében?

A pamut lepedők és ágyneműk akár 90°C-ot is kibírnak, de hosszú távon fennáll a károsodás veszélye. A 60 °C-os program előnyösebb a pamut lepedők esetében. Ha nem túl piszkosak, akár 40 °C-os hőmérsékletet is választhatunk, hogy csökkentsük az energiafogyasztást, vélik a szakértők.

A kényesebb anyagok vagy szatén lepedők esetében válasszunk kímélő, legfeljebb 40 °C-os programokat. A selyemlepedőket 30 °C-on kell mosni. A biztonság kedvéért érdemes megnézni a címkéket. A lepedőket érdemes kifordítani, mielőtt a mosógépbe kerülnek és a hímzett ágyneműt mindenképpen kifordítva mossuk.

Miért a legjobb 60 °C-on mosni az ágyneműt?

Az ágyneműt 60 Celsius-fokon mosni több okból is ajánlott:

Korlátozza a mikroorganizmusok jelenlétét, bár a baktériumok tényleges elpusztításához 100 °C-on kellene mosni vagy vasalni ezen a hőmérsékleten.

Segít eltávolítani a poratkákat, a háziállatok szőrét és más allergéneket, amelyek felhalmozódnak a matracban, így minimálisra csökkenthető az allergia kockázata.

Csak a magas hőmérséklet képes hatékonyan eltávolítani a makacs foltokat.

Óvakodjunk a túl magas hőmérséklettől

A magas hőmérséklet néha a matrachuzat alakjának vagy méretének megváltozását okozhatja. Ez olyan tényezőktől függ, mint az anyag típusa, a szövés módja, az anyag minősége és az ágynemű előkezelése. A biztonság kedvéért ne dobjuk ki vagy vágjuk le a mosási utasításokat tartalmazó címkéket.

Az új lepedőket használat előtt mindig mossuk ki. Ezek tartalmazhatnak gyártási maradványokat, felesleges festékanyagokat vagy a tárolás és szállítás során felhalmozódott szennyeződéseket.

Mi a legjobb mosóprogram a mosógépben?

Természetesen az ágyneműk számára a legjobb mosóprogram kiválasztása elsősorban az anyagtípustól függ:

Pamut esetében normál vagy kímélő mosási programot használjon meleg vízzel és válasszon közepes centrifugálási sebességet, hogy megőrizze az anyag minőségét.

Ha az ágyneműnk selyem vagy finom részeket tartalmaz, válasszuk a kímélő mosási programot. Használjunk hideg vagy langyos vizet, és győződjünk meg arról, hogy a gép nem forgatja túl gyorsan a szennyest, hogy elkerüljük a lepedő szálainak károsodását.

A szintetikus anyagok, például a poliészter esetében válasszuk a napi mosási programot langyos vízzel. Ezek az anyagok gyakran magasabb hőmérsékletet is elviselnek, de mindig ellenőrizzük a gyártó utasításait.

Az öblítő adagolásakor inkább az ajánlott mennyiség felét használjuk, mint az utasításban szereplőnél többet.

Gyakorlati tanácsok

A ruhákhoz hasonlóan ne feledjük, hogy a sötét színeket különítsük el a világosabb színűektől vagy a fehérektől.

Ne terheljük túl a mosógépet: az ágyneműnek eleget kell tudnia keringeni a dobban ahhoz, hogy megfelelően ki lehessen mosni!

A mosási ciklus befejeztével gyorsan vegyük ki a ruhát a gépből: minél tovább marad a nedves ruha a gépben, annál több baktérium és penész képződik, ami kellemetlen szagot okozhat.

Milyen mosószert használjunk lepedőmosáshoz?

Az enyhe mosószer általában jól használható a legtöbb lepedőhöz, mivel kevésbé valószínű, hogy irritálja a bőrt. A folyékony vagy kapszulás mosószert részesítsük előnyben a mosóporral szemben, amely nehezebben oldódik fel a dobban és maradványokat hagyhat a szöveten, különösen, ha alacsony hőmérsékleten használjuk.

Ha lepedőnk világos vagy sötét színű, használhatunk speciális mosószert, hogy megőrizzük a színek élénkségét. Ha érzékeny a bőrünk vagy allergiásak vagyunk és hipoallergén mosószert használunk a ruhákhoz, akkor érdemes azt használni az ágynemű mosásához is.

Használhatunk ágyneműre textilöblítőt?

A szövetlágyítók megkönnyítik a vasalást és kellemes illatot adnak az ágyneműnek. Az öblítő túlzott használata azonban maradékot hagyhat az ágyneműben, csökkentve azok légáteresztő és nedvszívó képességét. Osszuk kettővel vagy akár hárommal a csomagoláson feltüntetett ajánlott öblítő mennyiségét és csak ezt a mennyiséget öntsük a mosógép adagolójába. Vannak, akik az öblítőt ecetre vagy citromlére cserélik, ezt is kipróbálhatjuk.

Piszkos lepedőt törölközővel együtt mosni?

Elméletileg lehetséges, hogy egyszerre mossunk lepedőt, ágyneműt, ruhát vagy törölközőt. Mindaddig, amíg jól csoportosítjuk őket anyag és szín szerint, hogy elkerüljük a zsugorodással vagy egymás elszínezésével kapcsolatos problémákat, mindent egyszerre moshatunk. A szakértők azonban nem javasolják, hogy a lepedővel együtt mossuk a fürdőlepedőket. A törölközők ugyanis apró szálakat hagyhatnak a lepedőn. A legjobb, ha az egész szettet egyszerre mossuk ki: a lepedőt, a paplan- és a párnahuzatot.

A szárítógépben való előszárítás, majd a lepedők kiteregetése okos és kíméletes megoldás.

Szárítógép vagy teregetés?

A döntés számos tényezőtől függ, leginkább az ágyneműk minőségétől. A szárítógép gyors szárítást tesz lehetővé, ami különösen akkor lehet hasznos, ha gyorsan tiszta lepedőre van szükség vagy ha a kinti időjárás nedves. Egyes szárítógépeken lágyítási opció is van, ami szintén korlátozza a gyűrődést. A magas hőmérsékleten történő szárítás azonban gyorsabb kopást és a textilszálak zsugorodását okozhatja, különösen a kényes szövetek esetében.

A teregetés kíméletesebb, környezetbarátabb és gazdaságosabb is, mivel nem fogyaszt áramot. A szárítási idő azonban általában hosszabb, különösen nedves időben.

Ideális, ha a lepedőket előszárítjuk a szárítóban, mielőtt a lakásban vagy a szabadban kiteregetnénk. Ha pedig vasalni szeretnénk a lepedőket, akkor ideális, ha ezt akkor tesszük, amikor még kissé nedvesek.

Read More

Post Comment