Search by category:
Egyéb kategória

SaS: Fel kell újítani a pozsonyi főpályaudvart, nem lehet, hogy Stomfán építsenek egy újat

SaS: Fel kell újítani a pozsonyi főpályaudvart, nem lehet, hogy Stomfán építsenek egy újat

Mészáros Richárd

2024. 07. 10., sze – 14:52

A közlekedésügyi minisztérium, illetve az idegenforgalmi és sportminisztérium elkezdhetne együttműködni a fővárossal, és nekifoghatna a pozsonyi főpályaudvar felújításának. Jozef Ráž (Smer-jelölt) közlekedésügyi miniszter nem indokolta meg a várossal kötött, felújításról szóló együttműködési memorandum egyoldalú felmondását – közölte az SaS a szerdai sajtótájékoztatóján.

Branislav Gröhling pártelnök elmondta, hogy a főváros és a közlekedésügyi miniszter közös memorandumát még akkor írták alá, mikor az SaS a kormányban volt, és ez volt az állomás felújítása felé tett első lépés. A dokumentum mindkét felet arra kötelezte, hogy a felújítás során együttműködjön. „Nemrég azonban a közlekedésügyi miniszter abszurd módon és egyoldalúan felmondta a memorandumot, ráadásul anélkül, hogy ezt megmagyarázta volna a városnak. Ezért arra szólítjuk fel, hogy a dokumentumot azonnal tekintse érvényesnek” – mondta Gröhling.

A felújításba a MCRaŠ is bekapcsolódik. „Ugyanígy Dušan Keketi (SNS-jelölt) idegenforgalmi és sportminiszterhez fordulunk, hogy lépjen az ügyben. Az mégsem lehet, hogy évi 236 millió euróból tartsunk fenn egy minisztériumot, miközben a főpályaudvar roskadozik” – magyarázta a pártelnök azt is hozzátéve, hogy az állomás a Szlovákiába érkező turisták kapuja.

Marián Viskupič, az SaS alelnöke szerint a vasútnak egyre nagyobb a jelentősége, és nem csak szlovákok érkeznek Pozsonyba. Rámutatott, hogy sokan Bécsből, Budapestről és Prágából jönnek ide. A pozsonyi főpályaudvar jelenlegi állapotáért szerinte a Smer felelős, amely a közlekedésügyi minisztériumon keresztül hosszú évekre leállította a vasúti közlekedés fejlesztését Pozsonyban, és manapság is ezt az irányvonalat folytatja.

Viskupič hozzátette: a fővárossal kötött memorandum eltörlése után a közlekedésügyi miniszter arról kezdett beszélni, hogy a főpályaudvarnak Stomfán (Stupava) kellene elkészülnie 2030-ra. „A főpályaudvar Stomfán való felépítése már önmagában világraszóló különlegesség. Amikor megjönnek a turisták, át kell szállniuk egy Pozsonyba tartó másik vonatra, vagy jobb esetben taxit hívhatnak” – zárta a képviselő.

Read More

Post Comment