Search by category:
Egyéb kategória

Az Egyesült Államokban lassult az infláció júniusban

Az Egyesült Államokban lassult az infláció júniusban

Kulcsár Péter

2024. 07. 11., cs – 16:20

Az Egyesült Államokban csökkent az éves fogyasztóiár-emelkedés mértéke júniusban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön közzétett adatai alapján az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 3,0 százalékra, tavaly június óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a májusi 3,3 százalék után. Az elemzők 3,1 százalékos adatot vártak júniusra.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzők által várt 0,1 százalékos emelkedés helyett 0,1 százalékkal mérséklődött, miután májusban stagnálást regisztráltak. Az idei júniusi volt az első havi szintű csökkenés 2020 májusa óta.

Júniusban az energiaárak éves szinten lassuló ütemben, 1,0 százalékkal nőttek az előző havi 3,7 százalékos emelkedés után. Ezen belül a benzin ára 2,5 százalékkal esett júniusban, míg egy hónappal korábban 2,2 százalékkal emelkedett éves szinten. Eközben a gázolaj ára az előző havi 3,6 százalékos emelkedés után 0,8 százalékkal nőtt, a földgázé pedig az előző havi 0,2 százalékos növekedés után 3,7 százalékkal ment fel.

Az élelmiszerárak éves növekedése az előző havi 2,1 százalékról 2,2 százalékra gyorsult júniusban. Ezzel szemben lassuló ütemben emelkedett a lakhatás és a szállítási szolgáltatások ára, miközben a ruházati termékek ára az előző havival megegyező mértékben nőtt. Ugyanakkor az új járművek és a használt járművek ára egyaránt gyorsuló ütemben csökkent júniusban éves összevetésben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten az elemzők által várt 3,4 százaléktól elmaradva 3,3 százalékra, 2021 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban az előző havi 3,4 százalékról. Havi szinten a maginfláció az előző havi és az elemzők által júniusra is várt 0,2 százalék helyett 0,1 százalék volt az év hatodik hónapjában.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, június 12-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A Fed 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb 2023 júliusában emelte a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig hét alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A Fed következő kamatdöntése július 31-én esedékes.

Az elemzők többsége arra számít, hogy a Fed szeptemberben kezdheti meg a kamatcsökkentést.

Read More

Post Comment