Search by category:
Egyéb kategória

Jön a jégeső és az özönvíz – másodfokú riasztást adtak ki!

Jön a jégeső és az özönvíz – másodfokú riasztást adtak ki!

Kulcsár Péter

2024. 07. 11., cs – 16:57

Emelte a viharok miatt egyes járásokra kiadott figyelmeztetés szintjét a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Elsőről másodfokúra emelte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Zsolna és Besztercebánya megye egyes járásaira kiadott riasztás szintjét a várható viharok miatt.

A másodfokú figyelmeztetés a Besztercebányai, a Selmecbányai, a Nagykürtösi, a Zólyomi, a Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom), az Alsókubini (Dolný Kubín), a Turócszentmártoni (Martin), a Rózsahegyi (Ružomberok), a Stubnyafürdői (Turčianske Teplice) és a Zsolnai járásban lépett életbe.

Az SHMÚ előrejelzése szerint ezekben a járásokban akár 30 milliméternyi csapadék is lezúdulhat fél óra alatt, jégeső, felhőszakadás és akár 85 kilométer/órás széllökések várhatók.

A legalacsonyabb szintű figyelmeztetés 20 óráig érvényes Zsolna és Besztercebánya megye teljes területén, Trencsén megye legtöbb járásában, valamint a Gölnicbányai (Gelnica), a Rozsnyói, az Iglói (Spišská Nová Ves) és a Lévai járásban.

A csütörtöki viharok egyes területeken fennakadásokat okoztak a közlekedésben is.

Az SHMÚ árvizekre is figyelmeztet több járásban, különösen Észak-Szlovákiában. Másodfokú árvízkészültség van az Alsókubini, a Nagykürtösi és a Losonci járásban. Emellett a hőség miatt is riasztás van érvényben.

Read More

Post Comment