Search by category:
Egyéb kategória

Volodimir Zelenszkijjel találkozott Washingtonban Peter Pellegrini

Volodimir Zelenszkijjel találkozott Washingtonban Peter Pellegrini

Kulcsár Péter

2024. 07. 11., cs – 09:01

A NATO-csúcs apropóján került sor az eseményre.

Az államfő a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, Szlovákia a többi 31 NATO-tagállamhoz hasonlóan támogatását fejezte ki Ukrajnával kapcsolatban.

A csúcstalálkozó során valamennyi ország egyetértett abban, hogy a megbeszélések nyugodt hangnemben zajlottak, és az egyes tagállamok megerősítették álláspontjaikat, hozzáállásukat, és bemutatták, melyek a prioritásaik

– közölte Pellegrini.

A köztársasági elnök hozzátette, Szlovákia egyetértett azzal a nyilatkozattal, amelynek lényege, hogy Ukrajna a jövőben csatlakozni fog a NATO-hoz, amennyiben a szövetségesek is beleegyeznek.

Pellegrini az ukrán államfővel a frontvonal jelenlegi állapotáról folytatott megbeszéléseket. Ennek kapcsán megjegyezte, nem mehet bele a részletekbe, mivel zárt ajtók mögötti tárgyalásokról van szó, annyit azonban elárult, hogy Zelenszkij tájékoztatta arról, hogy a háború aktuális helyzete eltér attól, mint amit Oroszország állít.

Pellegrini szerint Robert Kaliňák védelmi miniszter is tárgyalt Zelenszkijjel és az ukrán kormány tagjaival, többek között további hadiipari szerződésekről is szó esett.

Az ukrán elnök Robert Fico kormányfő egészségi állapotáról is tájékoztatást kapott, ezenkívül mindkét államfő üdvözölte, hogy Szlovákia és Ukrajna miniszterelnöke telefonon egyeztetett egymással, és megállapodtak egy közös őszi ukrajnai kormánytalálkozóról, amelyre Pellegrini szintén elutazik.

(TASR)

Read More

Post Comment