Search by category:
Egyéb kategória

Új modell nélkül vége a nagyszombati autógyárnak?
Hegedűs Norbert
2020. 07. 17., p – 07:56

2020. július 17., péntek – 13:00
autógyár illusztráció
Friss ikon
Off

Törzs

Az autógyárban a Citroën C3 és a Peugeot 208-as modelleket szerelik össze, ám a járvány miatt ötödével esett vissza az éves termelés. Ráadásul, mivel nem tudják csökkenteni a gyártási költségeket, a PSA komoly problémák elé néz.

Martin Dzama vezérigazgatóhelyettes tegnap beismerte, ha a konszern nem dönt egy új modell gyártásáról Nagyszombatban, nehezen tudja elképzelni a gyár további működését. Ha beigazolódnak Dzama félelmei, akkor a nagyszombati PSA lehet az első szlovákiai autógyár, amelyet a járvány miatt be kell zárni. A gyárban jelenleg 4500 ember dolgozik. 

Martin Dzama, a nagyszombati PSA vezérigazgatójának helyettese szerint a gyár jövője szempontjából kulcsfontosságú az új modell.

„Ha az új modellért folytatott harcban nem leszünk sikeresek, csak nehezen tudom elképzelni a gyár további jövőjét. Jelenleg semmilyen más víziónk nincs” – mondta Dzama.

A PSA egyik legnagyobb problémája, hogy nem tudja sikeresen csökkenteni a gyártási költségeket, amelyek a csoporton belül a legmagasabbak közé tartoznak – jelenleg magasabbak, mint Portugáliában, s hamarosan elérik a spanyolországi gyár szintjét. A nagyszombati autógyár, más szlovákiai munkáltatókhoz hasonlóan, elsősorban a túl magas bérköltségekre és energiaárakra panaszkodik.
A gyár mindezek ellenére ebben a pillanatban nem tervez tömeges elbocsátásokat. A megtakarítások lehetőségét az effektív munkaelosztás, az energiák és innovációk terén fogják keresni.

Tavaly a nagyszombati gyárban 371 152 gépkocsit gyártottak le, ami rekordnak számított. Idén márciusban a koronavírus-járvány miatt közel két hónapra be kellett zárni a gyárat, ami körülbelül 72 ezer autó kiesését jelenti. „Evidens, hogy ezt a kiesést képtelenek leszünk behozni. A termelés nem éri el a tavalyi szintet, bár eredetileg még ettől is több autót akartunk legyártani” – mondta Dzama.
A PSA eddigi szlovákiai beruházása már elérte az 1,2 milliárd eurót. Az elmúlt év legnagyobb sikere Dzama szerint az elektromos gépkocsik elemeinek összeszerelésére szolgáló gyárcsarnok megnyitása volt, ahol naponta több mint 220 elemet készítenek el. (TASR, dp)

Bevezető

A nagyszombati PSA autógyár vezetése tegnap beismerte, hogy a koronavírusjárvány miatt már a gyár jövője forog kockán.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment