Search by category:
Egyéb kategória

„Szétszedték volna a kultúrházat, ha nem hozzuk időben a hiányzó teszteket”

„Szétszedték volna a kultúrházat, ha nem hozzuk időben a hiányzó teszteket”
Mészáros Richárd
2020. 11. 02., h – 14:03

2020. november 2., hétfő – 14:23
„Szétszedték volna a kultúrházat, ha nem hozzuk időben a hiányzó teszteket”
Friss ikon
Off

Törzs

Téglás János, Kürt polgármestere elmondta, a választásokhoz hasonlóan most sem lett volna nehéz helyzetben az önkormányzat, ha jó előre tudja, mire kell felkészülnie.

„Még pénteken délután nem tudtuk, mi lesz szombaton a reggeli teszteléskor, mert folyamatosan változott a helyzet. Két tesztelőpontunk volt, az érkezőket megnyugtatta, hogy az egészségügyi alkalmazottakat ismerik. Kellemetlen volt, amikor kiderült, hogy nem minden önkéntes kap jutalmat, ezért a község vállalta, hogy akinek nem járna jutalom, annak az önkormányzat pénzéből juttatunk. Szombaton este még a közösségi oldalon kerestem az önkénteseket másnapra”

– mondta Téglás János.

Ugyancsak meglepte őket, hogy a katonaságtól csak kisebb adag fertőtlenítőszert és némi papír zsebkendőt kaptak, az automata fertőtlenítőt a község vásárolta. Kürtön mintegy 1500 olyan lakos él, aki tíznél idősebb és hatvanöt évnél fiatalabb. 1148 tesztet végeztek, ebből 10 kürti lakos antigéntesztje lett pozitív. Téglás János elmondta, más községekből is jöttek lakosok a tesztelőpontokra, és a 65 évnél idősebbek közül is néhányan vállalták a tesztelést. Elsősorban azzal érveltek, hogy ha egészségügyi ellátásra szorulnak és gyorsmentőt kell hívniuk, jobb, ha fel tudják mutatni a negatív teszteredményt. A községi hivatalban azóta is csörögnek a telefonok. Van, aki nem tudja mitévő legyen, ha a közös háztartásban élők közül hárman elmentek tesztelésre és negatív az eredményük, de egy személynek nincs antigéntesztje. Lukács Imre, Kamocsa polgármestere elmondta, beállt önkéntesnek és két napon át töltötte ki a tesztelési eredményeket. Tíz önkéntessel dolgoztak, munkájukat egy katona, egy rendőr és néhány önkéntes tűzoltó segítette. A 888 tesztelt személyből 4-nek lett pozitív az antigéntesztje, ebből három helyi lakos, egy máshonnan érkezett.

„A tesztelt személyek közül mintegy ötszáz lehetett helyi lakos, a többiek máshonnan érkeztek. A kamocsai lakosok nehezményezték, hogy miért nem tesztelik előnyösen a község lakosait. Az idősebbek elsősorban azért vállalták a sorban állást, hogy végre kimehessenek a sírokhoz. Sajnos csak a tesztek hatvan százaléka érkezett meg időben. Az emberek szétszedték volna a kultúrházat, ha nem megyünk el újabb tesztekért a járási székhelyre! Akkor már csaknem százötvenen várakoztak a kultúrház előtt” – tette hozzá Lukács Imre.

Idegfeszítő két napként jellemezte az elmúlt hétvégét a polgármester, és nagyon meglepődött azon, hogy csak ötliternyi fertőtlenítőszert és egy doboz kesztyűt hozott a községbe a katona. Sem a tesztelésre érkezőkre, sem az épület fertőtlenítésére nem gondolt az állam, mindent a községnek kellett beszereznie.

Mindkét község polgármestere elmondta, nem szeretnék, ha ismételni kellene a tesztelést a községükben, mivel elenyésző volt azok száma, akiknek az antigén tesztje negatív lett. Sokkal fontosabbnak tartják a lakosok elővigyázatosságát, a kézfertőtlenítést, az arcvédő maszkok viselését, mint a tömeges tesztelést és az ezzel kapcsolatos megszorító intézkedéseket.

Bevezető

Gyors intézkedések, rögtönzések és folyamatos átszervezések kísérték a hétvégi teszteléseket a legtöbb érsekújvári járásbeli községben. A kétezer lakosú Kürtön és a csaknem ezer lakosú Kamocsán állandóan készültségben lévő polgármesterek is kivették részüket az önkéntesek munkájából.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment