Search by category:
Egyéb kategória

Tenisz-vb: megtörtént az őrségváltás?

Tenisz-vb: megtörtént az őrségváltás?
Mészáros György
2020. 11. 23., h – 18:05

2020. november 23., hétfő – 18:45
Thiem és Medvegyev
Friss ikon
Off

Törzs

A spanyol Rafael Nadalnak most sem sikerült megszereznie a vb-címet, a világelső Novak Djokovics sem villogott. Medvegyev viszont történelmi tettet hajtott végre. Röviden ennyivel össze is lehetne foglalni a vb-t, de nézzük csak kicsit részletesebben.

Az újoncok

Az argentin Diego Schwartzman és az orosz Andrej Rubljev először vettek részt a tornán, és ez mindkettőjük játékára kihatott. Az apró argentin remek szezont futott, három torna döntőjében is szerepelt, köztük a római 1000-esen is, igaz, egyiket sem tudta megnyerni, de feltornázta magát a világranglista 9. helyére, és mivel Roger Federer sérülés miatt kihagyta a vb-t, ő lépett a helyére. Schwartzman salakmenő, de örökmozgó stílusával bármilyen borításon borsot tud törni bárki orra alá. Most azonban nem sikerült neki. A szezon végére valószínűleg az erejével is elkészült, és látszott rajta a megilletődöttség is. Egyedül Alexander Zverev ellen sikerült szettet nyernie.

A másik újonc, az idei szezonban öt tornát is megnyerő Rubljev sem tudott sokat mutatni az egész éves remek formájából. Az első meccsén Nadal könnyedén verte 6:3, 6:4-re, ami valószínűleg az önbizalmát is megtépázta, és ugyan Sztéfanosz Cicipasz ellen voltak fellángolásai, de a görög 2:1-re győzött, ezzel a továbbjutás is elúszott számára. A szereplésén a szépségtapasz a Dominic Thiem elleni győzelem, bár ekkor az osztrák már ott volt az elődöntőben, és láthatóan nem pörgött a maximumon.

Az egykori bajnokok

Zverev 2018-ban, Cicipasz pedig 2019-ben nyerte meg a vb-t. Most azonban egyiküknek sem volt esélye a győzelemre. A 23 éves német játékoson ezen a héten nagyon érződött, hogy magánéleti problémái vannak (az egyik exbarátnője állítása szerint bántalmazta őt, a másik gyermeket vár a teniszezőtől, de a hírek szerint nem akarja, hogy a német is kivegye a részét a nevelésből). Nagyon ritkán mutatott bármiféle érzelmet, monoton tempóban darálta a mérkőzéseket, mintha csak túl akarna esni rajtuk. 

De még így is lett volna esélye a csoportból való továbbjutásra, ha a második szervái nem ennyire kiábrándítóak. Egyetlen győztes meccsén, Schwartzman ellen a második szerváinak 47%-ban nyert pontot (Nadal úgy kapott ki Thiemtől 2:0-ra, hogy 59%-ban volt hatékony a második szervája mögött). A két vesztes meccsén, Djokovics ellen 36%-ban, Medvegyev ellen pedig siralmas, 21%-ban tudta megnyerni a pontokat a második adogatása után. Ráadásul a három meccsen összesen 16 kettős hibát ütött, a két döntős, Thiemnél és Medvegyevnél ez a szám 13-13, úgy, hogy ők két meccsel többet játszottak.

Cicipaszról pedig mindent elmond, hogy „elcicipaszozta” a vébéjét. Igazából egy-egy mérkőzésen belül is kiszámíthatatlan volt a görög, ilyen rapszodikus teljesítménnyel pedig az is kisebb csodának számított, hogy az utolsó körig volt esélye a továbbjutásra.

A két nagy

Nadalnak most sem sikerült behúznia az első vb-címét, pedig talán most volt rá a legnagyobb sansza. Nem volt Federer, sérülésekkel sem bajlódott és fáradtságra sem panaszkodhatott. Viszont ott volt a vébén a nagy hármas utáni generáció – Thiem és Medvegyev –, Londonban pedig igazán megmutatkozott, hogy hamarosan eljön az őrségváltás ideje. Mert nem mondhatjuk, hogy Nadal vagy Djokovics rosszul játszott volna ezen a vébén, ennek ellenére mégis legyőzték őket a fiatalok az elődöntőben. Ráadásul két óriási meccsen: Medvegyev szetthátrányból fordított Nadal ellen, a döntő játszmában kétszer is brékelte a spanyolt. Másodszor akkor, amikor Nadal a meccsben maradásért szervált. Thiem pedig úgy verte Djokovicsot, hogy a döntő szett rövidítésében 4:0-ás hátrányból állt fel és nyert meg zsinórban hat pontot. 

Nadal és Djokovics is rendkívül rutinos, sok nagy csatát megélt játékos, és ez a tapasztalat az, aminek köszönhetően a mérkőzések többségét most még megnyerik a következő generációval szemben. Mert Thiem és Medvegyev bebizonyította, hogy tudásban és fejben már beérték a nagy hármas tagjait.

Leírás

Djokovics kénytelen gratulálni Thiemnek az elődöntő végén.

A döntősök

Thiem óriási munkát tesz a teniszbe, abba, hogy a világ legjobbjai között legyen. Ez a munka idén fizetődött ki, hiszen a US Openen begyűjtötte élete első Grand Slam-győzelmét, a világranglistán feljött a karriercsúcsot jelentő 3. helyre, és ismét döntőt játszott a vébén (2019-ben Cicipasztól kapott ki három szettben.). 

Ha valakiről, akkor Thiemről elmondhatjuk, hogy az utolsó meccsére teljesen elkészült az energiájával. Ugyan a szezonban lejátszott 34 találkozó nem tűnik soknak, pláne, ha megnézzük, hogy Rubljevnél ez a szám 50 körül mozog, de az osztrák annyira agresszívan, vesztett labdát nem ismerve játszik minden mérkőzésen, hogy a meccsek száma erőnlétileg akár a duplájának is megfelelhet. A döntő előtti statisztika szerint Thiem négy meccs alatt több mint 8 órát töltött a pályán, Medvegyev ezzel szemben alig 6 órát. De nem ezért győzött az orosz, hanem egyszerűen jobb volt. Óriási formát hozott magával a megnyert ATP 1000-es párizsi tornáról. A vb-n is csak megszorongatni tudták. Tíz meccs óta veretlen, ebből 7-szer top 10-es játékost győzött le. Ő az első teniszező, aki úgy nyerte meg a vébét, hogy a világranglista első 3 helyezettjét (Djokovics, Nadal, Thiem) is legyőzte. Mindezt úgy, hogy tavalyi debütálásakor mindhárom csoportmeccsét elvesztette. 

„A játékom színvonala, főleg az utolsó két mérkőzésen, hihetetlen volt. Ez sokat jelenthet a jövőben. Tudtam, hogy tudok jól játszani, de a torna előtt nem hittem volna, hogy vereség nélkül nyerem meg a vb-t. Ez nagyon nagy löketet ad az önbizalmamnak a jövő évi Grand Slameket és a többi tornát illetően. Remélem, így tudom folytatni” – mondta a győztes meccs után Medvegyev, aki keretbe foglalta a londoni vb-k történetét. 2009-ben, mikor először rendezték meg az angol fővárosban a tornát, az orosz Nikolaj Davigyenko győzött, most, mikor utoljára volt itt a torna, szintén egy orosz játékos lett a bajnok. Jövőre Torino lesz a házigazda.

Bevezető

Danyiil Medvegyev veretlenül nyerte meg a londoni tenisz ATP-vb-t. A vasárnapi döntőben óriási csatában 4:6, 7:6, 6:4-re győzte le a világranglista 3. helyezettjét, az osztrák Dominic Thiemet. 
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Mészáros György

Read More

Post Comment