Search by category:
Egyéb kategória

Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról

Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról
Mészáros Richárd
2020. 12. 09., sze – 16:23

2020. december 9., szerda – 16:28
Merkel Orbán
Friss ikon
Off

Törzs

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A két ország azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alap és a költségvetés elfogadását, mert az Európai Unió a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket.

444.hu cikke szerint a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet. A lap szerint valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbán Viktorék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozta ki.

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban az alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával.

(24.hu)

Bevezető

Érvényben maradhat az uniós támogatások kifizetésének feltételeként a jogállamiság érvényesülését előíró, már kidolgozott uniós rendelet, de ahhoz függelékként egy kötelező jogi érvénnyel bíró függeléket csatolnának, amely részletezné a szabályozás végrehajtásának módját és korlátait – írja a 24.hu.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment