Search by category:
Egyéb kategória

Tegyünk különbséget a jó és a rossz stressz között!

Tegyünk különbséget a jó és a rossz stressz között!
Hegedűs Norbert
2021. 02. 22., h – 09:37

2021. február 27., szombat – 15:00
stressz illusztráció

Friss ikon
Off

Törzs

A dózistól függ

A negatív és pozitív stressz határvonala rendszerint könnyen meghúzható. Amikor úgy érzi, ez már „túl sok”, akkor lépte át a határt. Az alaphangulat gyorsan romlik.

A pozitív stresszt sokszor nem is vesszük észre, egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Ha valakit sok pozitív stressz ér, és közben nincs ideje ellazulni, pihenni, akkor az is átcsaphat negatív stresszbe. Ez a folyamat tovább tart és kevésbé szembetűnő. A túlzott mértékű pozitív stressz vezethet a kiégés szindrómához is. Aki lelkesen dolgozik, sokszor nem érzi a terhelést.

A negatív stressz jelei

A stressz tünetei mindenkinél különbözőképpen jelentkeznek. Van, akinél heves szívdobogás, másoknál gyomorpanaszok formájában. A következők lehetnek még a stressz jelei:

  • Türelmetlenség másokkal szemben (túl lassúnak érez más embereket)
  • Állandóan rossz gondolatok és aggályok gyötrik
  • Barátok hiánya, úgy érzi, egyre kevésbé van kedve velük találkozni
  • Levertség, mindent kimerítőnek talál
  • Alvási problémák, egyszerűen nem tud kikapcsolni

Ha semmibe veszi a figyelmeztető jeleket, akkor a stressz egyre súlyosabb mértékűvé válhat, és egyre nehezebb lesz kézben tartani.

Ne engedje legyőzni magát! Találja meg az egyensúlyt a feladatok és a pihenés között! Mindezt igazítsa személyiségéhez! Ha pozitív stressz éri, akkor is adjon magának időt a pihenésre! Ezek után már semmiféle stressz nem rendítheti meg!

(webbeteg)

Bevezető

A rossz stresszt mindenki ismeri. Az idő nyomása, a sok feladat, a zaj, a kiszolgáltatottság érzése ennek tipikus példái. De a jó stresszt is ismerjük! Gondoljunk csak arra, amikor nagy lelkesedéssel készülünk valamire! Pozitív stressz a felkészült tanulók vizsgadrukkja vagy egy sportverseny előtti izgalom.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment