Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová a Politico-nak: Az EU segítségével nagyobb eséllyel szerezhetünk oltást

Čaputová a Politico-nak: Az EU segítségével nagyobb eséllyel szerezhetünk oltást
Hegedűs Norbert
2021. 03. 01., h – 17:51

2021. március 1., hétfő – 18:30
Zuzana Čaputová

Friss ikon
Off

Törzs

Hozzátette: bár az uniós oltási stratégiát néhány nagyobb országban, például Németországban kritika érte, a gyógyszergyártókkal folyatatott tárgyalásokkal összefüggésben a kisebb országok több vezetője is dicsérte a közös uniós fellépést. Čaputová szerint ugyanakkor valamivel előbb kellett volna megkezdeni a tárgyalásokat, és esetleg foglalkozni kellene a gyártókapacitás kérdésével is.

„A helyzet, tárgyilagosan nézve is, nagyon-nagyon súlyos. Az emberek fáradtak” – jelentette ki az elnök asszony a szlovákiai járványhelyzetet jellemezve. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Szlovákiában az utóbbi 14 napot tekintve mintegy 239, COVID-19 betegséggel összefüggő haláleset jutott egymillió lakosra, ami a legmagasabb arány az egész EU-ban.

Az orosz Szputnyik V vakcina beszállításának lehetőségével kapcsolatban az államfő hangot adott azon meggyőződésének, hogy az állampolgároknak olyan védőoltást kellene biztosítani, amely nemcsak hatásos, hanem biztonságos is. „Számomra ez azt jelenti, hogy engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség” – fűzte hozzá.

Čaputová kommentálta a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében indított nyomozást követő változásokat is, melyek a bíróságokat és az ügyészséget érintették. „Jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van magas rangú tisztviselők – rendőrtisztek, ügyészek, bírók ellen. Volt néhány oligarchánk is…, akiket ma már nem tekintenek érinthetetleneknek” – tette hozzá. Úgy véli, ez nagyon jó hír azok számára, akik az igazságosságért, a törvény előtti egyenlőségért és a korrupció ellen szálltak síkra.

Bevezető

Egy Szlovákiához hasonló ország jóval nagyobb eséllyel juthat hozzá a védőoltásokhoz, ha a beszerzésüket nem önállóan, hanem az Európai Unión (EU) keresztül intézi. Ezt Zuzana Čaputová államfő jelentette ki a Politico hírportálnak adott interjúban.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment