Search by category:
Egyéb kategória

Együtt a gyerekeinkért: adománygyűjtés a komáromi Jókai Alapiskolában

Együtt a gyerekeinkért: adománygyűjtés a komáromi Jókai Alapiskolában
Vataščin Péter
2021. 03. 10., sze – 15:16

2021. március 10., szerda – 16:32
Komárom

Friss ikon
Off

Törzs

A komáromi Jókai Mór Alapiskolában több családot is keményen érintett a járvány. A munkahelyek elvesztése mellett előfordult az is, hogy valamelyik szülő hosszú távra betegállományba került, de volt már példa tragédiákra is: egy-egy gyermeket nevelő szülő vagy nagyszülő belehalt a koronavírusba.

Ahogy arról lapunkban február 23-án már beszámoltunk, az alapiskola mellett működő Schola Pro Pueri polgári társulás karolta fel az ötletet, amely onnan indult, hogy megkereste őket egy, az állását elvesztett szülő, aki nem tudta kifizetni gyermekének a szükséges iskolai kiadásokat. Az iskolában végeztek egy belső felmérést, s arra jutottak, osztályonként akár 2-3 gyermek családját is komolyabban érintheti a válság.

Kétfajta támogatás

A 2021. december 31-ig tartó gyűjtéssel az érintett gyermekek iskolai, tanulmányi kiadásait szeretnék fedezni egy éven keresztül 2021 szeptemberétől kezdődően. Ez vonatkozhat például az ebéd- és napközis költségek, tankönyvek, osztálykirándulások vagy akár iskolán kívüli szakkörök rendszeres finanszírozására. „Konkrét elbírálási rendszer szerint történne a támogatás odaítélése” – mondta az Új Szónak Berta Tünde, a Schola Pro Pueri elnökségi tagja. Elárulta azt is, minél több gyermekre szeretnék kiterjeszteni a segítségnyújtást. Egyelőre 10-15 diák lehet érintett, de sok minden függ attól is, hogy végül mekkora összeg áll majd rendelkezésükre.

A rendszeres támogatás mellett akár már a közeljövőben is szeretnének egyszeri „gyorssegélyt“ nyújtani azoknak a családoknak, akik hirtelen kerültek komoly bajba, s azonnali támogatásra szorulnak.

A legkisebb adomány is segítségnek számít. Decemberig gyűjtünk, ha valaki nem tud egyszerre nagyobb összeget adni, rendszeres utalást is beállíthat” – mondta Berta, aki szerint akár havi 5 euró is sokat számíthat, illetve aki arra is emlékeztetett, amennyiben adakoznak, a vállalkozók ennek köszönhetően adóalap-csökkentést is tudnak igényelni.

A belügyminisztérium által bejegyzett, hivatalos gyűjtésről van szó, amely elszámoltatható és transzparens, azaz a nyilvánosság számára is átlátható. Jogi szempontból csak szlovákiai számláról érkezhet rá adomány. „Határvidék vagyunk, sokan Magyarországon dolgoznak, magyar bankszámlával rendelkeznek” – hívja fel a figyelmet Berta Tünde: „Ha szívesen adakoznának, arra kérjük őket, vegyék fel az iskolával a kapcsolatot a +421-35-77-20-119 telefonszámon, vagy a zsulmierukn@gmail.com e-mail címen.

Komárom

Folyamatos kampány

A gyűjtést folyamatosan hirdetni fogják számos felületen. Az akció pártolóinak listáját most állítják össze. Az elsők között nyerték meg az ügynek Keszegh Béla komáromi polgármestert. „Sok rossz dolog történik mostanában, de most megmutathatjuk azt is, hogy közösségben gondolkodunk, és odafigyelünk a másikra. Fontos tanulság, hogy láthatjuk, az életünk egyik pillantról a másikra fel tud bolydulni. Ez bárkivel megtörténhet. Ezért akinek erre lehetősége van, mert neki éppen megmaradt a munkahelye, az most jobban odafigyelhet azokra, akik önhibájukon kívül sodródtak nehéz helyzetbe. Különösen a gyerekek nem tehetnek erről” – fejtette ki lapunknak véleményét a polgármester.

Bevezető
Komárom |

Március 10-étől a SK95 5200 0000 0000 1901 6651-es számlaszámra várják azokat a pénzadományokat, amelyekkel a gyermekek iskolába való járását támogatnák egy tanéven át – emellett gyorssegély folyósítását is tervezik.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment