Search by category:
Egyéb kategória

Zeman miniszterek fejét követeli az orosz oltóanyag elutasítása miatt

Zeman miniszterek fejét követeli az orosz oltóanyag elutasítása miatt
Mészáros Richárd
2021. 03. 10., sze – 17:48

2021. március 10., szerda – 18:00
Miloš Zeman

Friss ikon
Off

Törzs

Jan Blatný és Irena Storová azzal, hogy elutasítják a Szputnyik V vakcina felhasználását, „személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért” – jelentette ki Zeman a Parlamentní Listy internetes hírportálon szerdán megjelent beszélgetésben.

Zeman azt szorgalmazza, hogy a koronavírus elleni csehországi oltási kampányban használják az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagokat is. Az egészségügyi miniszter viszont azt az álláspontot képviseli, hogy az orosz és a kínai oltóanyagot csak azután használják, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta őket. Ezt az álláspontot fogalmazta meg egy hete közösen a cseh államfő, a kormányfő és a képviselőház elnöke is prágai találkozójukon.

Az államfő azonban most azt követeli, hogy az orosz és a kínai vakcinákat a ŠÚKL haladéktalanul, még az illetékes európai intézmények előtt hagyja jóvá.

Az államfő március 22-én találkozik Andrej Babiš kormányfővel, akinek javasolni fogja az egészségügyi miniszter menesztését. A ŠÚKL elnökének kiválasztása az egészségügyi miniszter jogkörébe tartozik. Zeman szerint Blatný miniszteri kinevezése hiba volt, mert szerinte nem kompetens személyiség, nem járványügyi szakember, és menedzseri tapasztalatai sincsenek. Az államfő leszögezte: amennyiben Babiš nem teljesíti kérését, az hatással lesz eddigi baráti kapcsolataikra.

„Személyi változások a kormányban jelenleg nincsenek napirenden” – reagált délután Andrej Babiš az államfő szavaira. „Az elnök véleményét ismerem, számomra ez nem újdonság” – jegyezte meg a kormányfő, aki az elnöki beszélgetést nem akarta kommentálni.

Zeman szerint a világban nagy az orosz vakcina iránti érdeklődés.

„Számomra ebből az következik, hogyha ezekkel a vakcinákkal, akár az orosszal, akár a kínaival mi nem oltunk, akkor az általam megnevezett két személy felelős további lakosaink felesleges haláláért” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Közölte: Csehország ajánlatot kapott, hogy Németországgal és Oroszországgal együtt részt vegyen a Szputnyik gyártásában egy általa meg nem nevezett német tartományban.

Zeman bejelentette, hogy követelni fogja Tomáš Petříček szociáldemokrata külügyminiszter menesztését is. Az okokat azonban nem konkretizálta.

Jan Hamáček kormányfőhelyettes, a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke Zeman kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy a miniszterek menesztését a kormányfőnek kell javasolnia. A koalíciós szerződés alapján azonban ez a koalíciós pártok hatáskörébe tartozik. Hamáček megjegyezte: Babiš eddig nem mondta neki, hogy elégedetlen lenne Petříček munkájával. Zeman úgy vélte: a pártérdekek helyett az államérdekeket kellene előtérbe helyezni.

Jan Blatný és Tomáš Petříček egyaránt azzal reagáltak Zeman bejelentésére, hogy nem kívánják megváltoztatni eddigi véleményüket, és nem mondanak le.

„Továbbra is kitartok amellett, hogy csak az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal fogunk oltani” – szögezte le az egészségügyi miniszter. „Tudom, hogy az orosz és a kínai vakcina elutasítása miatt szálka vagyok az elnök szemében. Az sem tetszik neki, hogy elutasítom az oroszok részvételét a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatban” – nyilatkozott Petříček a sajtónak.

Amint azt Andrej Babiš a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva előre jelezte, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán bejelentette, hogy az uniós tagállamok márciusban az eredetileg tervezettnél több Pfizer/BioNtech oltóanyagot kapnak. Babiš szerint Csehország márciusban mintegy 80 ezer adag pótlólagos oltóanyagot kaphatna az uniós beszerzés keretein belül.

A hivatalos statisztikák szerint Csehországban kedd estig 903 ezer adag koronavírus elleni oltást adtak be, az oltások száma még a héten túllépi az egymilliót. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyagok 70 százalékát a Pfizer/BioNTech vakcina teszi ki.

Az egészségügyi tárca keddi statisztikái is azt jelzik, hogy lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Az új igazolt fertőzöttek száma kedden meghaladta a 15 ezret, de ez mintegy 1600-zal kevesebb, mint egy hete volt. A kórházak leterheltsége azonban továbbra is kritikus.

Bevezető

Miloš Zeman cseh államfő Jan Blatný egészségügyi miniszternek és Irena Storovának, az állami gyógyszerellenőrzési hivatal (ŠÚKL) igazgatójának távozását követeli a koronavírus elleni orosz oltóanyag elutasításáért.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment