Search by category:
Egyéb kategória

Spanyolországban engedélyezték az eutanáziát

Spanyolországban engedélyezték az eutanáziát
Mészáros Richárd
2021. 03. 18., cs – 16:40

2021. március 18., csütörtök – 17:00
néni

Friss ikon
Off

Törzs

A jogszabály a hivatalos állami közlönyben (BOE) megjelenése után három hónappal lép életbe,  felkészülési időt hagyva a feltételek biztosításához az egyes tartományoknak.

A törvény értelmében nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy egészségügyi és jogi szakemberekből álló bizottság, amelynek során a kérelmezőnek legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát.

Az eutanáziát akár állami, akár magánegészségügyi intézményben, vagy a beteg otthonában is végre lehet hajtani, utóbbi esetben is kérhető hozzá orvosi közreműködés. A jogszabály figyelembe veszi az egészségügyi szakemberek lelkiismereti kifogásait.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerint a törvény elfogadásával Spanyolország előrelépést tett a jogok elismerése terén, és egy „emberibb és igazságosabb” társadalom irányába halad.

A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) előterjesztését a 350 fős törvényhozásban 202-en támogatták, ketten tartózkodtak, 141-en ellene szavaztak, köztük a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), valamint a Vox párt, amely már jelezte, hogy alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt.

A témában utoljára 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését.

A jogszabály elfogadásával Spanyolország a hetedik ország a világon, Európában pedig a negyedik, ahol törvényes az eutanázia.

Bevezető

Elfogadta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot a spanyol parlament csütörtöki ülésén Madridban.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment