Search by category:
Egyéb kategória

Húsvét reszpirátorban

Húsvét reszpirátorban
Holop Zsolt
2021. 04. 05., h – 18:12

2021. április 6., kedd – 08:00
húsvét koronavírus

Friss ikon
Off

Törzs

Zöld erdőben jártam, járáshatárt láttam, ha át találom lépni, meg fognak büntetni” – mormoltam magamban, miközben az idei húsvét által felvetett, szokatlan kérdéseken rágódtam. Persze tudtam, hogy nem lesz itt locsolkodás: felelős állampolgárként az elmúlt évet többnyire a négy fal között töltöttem, csak akkor mozdultam ki, amikor elengedhetetlen volt, mégis, húsvét közeledtével felmerült bennem néhány égető kérdés. Például, meglocsoljam-e az antigéntesztelő helyen dolgozó hölgyeket, akikkel az elmúlt pár hónap során szociális interakcióim zöme zajlott?

Vagy: az FPP2-es vagy a KN95-ös reszpirátor nyomja el jobban a szomszéd bácsi gyomorforgató pacsulijának szagát? 

A tesztelőállomás húsvétkor nem üzemelt, így ez a kérdés önmagától megoldódott.

Egy éve szintén húsvétra időzítve jelent meg életünkben az első komolyabb lezárás, akkor még elég komoly pánikot keltve, WC-papírért egymást maró embereket és kifosztott polcokat hagyva az üzletközpontokban. Azóta azonban megszoktuk a pandémiát, mindennapjaink részévé vált, és sajna, egyelőre nem nagyon látni, hogy a közeljövőben megszabadulnánk tőle. Problémák a vakcinákkal, új vírusmutációk, de mi tűrünk és kibírjuk, magunkban pedig átértékeljük az összes eddig látott katasztrófafilmet.

Lám, a világvége dögunalmas is lehet.

Az elmúlt egy évben sokat tanultunk magunkról. A járvány sokakból a legjobbat hozta ki: önkéntesek, orvosok, nővérek, egészségügyi dolgozók, tudósok, autós futárok, elárusítók hada állt helyt és áll csatarendben azóta is. Kizárólag nekik köszönhetően tudtuk egyáltalán kihúzni és elképzelni, hogy van fény ennek az alagútnak a végén.

Persze bőven akadnak negatív példák is. A gazdasági különbségek még élesebbek lettek: aki gazdag, az külföldön üdült, síközpontokba járt, a kijárási tilalom alatt furikázta a barátnőjét állami limuzinban, előretolakodott az oltásért. Miközben aki szegény, az a járást sem hagyhatja el, örül, ha van munkája, és nyomorog a kis lakásában, ahonnan csak bevásárolni jár ki.

A képmutatásban élen járnak bizonyos politikusok, akik végig az életek védelméről beszéltek, de csak annyit értek el, hogy egy év alatt magukra omlasztották a saját kormányukat. Aztán bolondok napján – az időzítés egyszerűen tökéletes – bemutatták az új, átalakított, vagy inkább újrahasznosított kormányt, és volt képük új kezdetről, felelősségről és megbocsátásról papolni. Én értem, hogy ez a rekonstrukció volt a legkisebb rossz, de ne akarják már valamiféle hőstettnek beállítani.

Ez nem eredmény, ez a minimum.

Szóval kívánom mindannyiunknak, hogy ez a húsvét a korlátozások és reszpirátorok ellenére hozza el a kívánt újrakezdést, szimbolikus és minden más értelemben is. Remény és feltámadás. Már épp itt az ideje.

Bevezető

A húsvét a feltámadás mellett a remény ünnepe is, de tud-e még remélni valaki, aki az elmúlt egy évet bezárva töltötte, és templom helyett antigéntesztekre járt vasárnaponként?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment