Search by category:
Egyéb kategória

Navalnij előre rögzített videóban üzent az oroszoknak arra az esetre, ha őt megölnék (VIDEÓ)

Navalnij előre rögzített videóban üzent az oroszoknak arra az esetre, ha őt megölnék (VIDEÓ)

Mészáros Richárd

2024. 02. 17., szo – 13:34

A 47 éves Alekszej Navalnij pénteki halála után hátborzongatónak hatnak a szavai.

Vagyimir Putyin kritikusa, Daniel Roher 2022-es dokumentumfilmjében filmjében Navalnij a kamerába azt mondta,

„ha úgy döntenek, hogy megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk”.

Daniel Roher rendező titokban készített filmet Alekszej Navalnij megmérgezéséről, berlini kórházi kezeléséről és hazatéréséről. A Navalnij tavaly megkapta a legjobb dokumentumfilmek járó Oscar-díjat. A forgatás egy pillanatában Roher feltette Navalnijnak a kérdést, hogy ha megtörténik az „elképzelhetetlen”, és megölik, milyen üzenetet hagyna hátra az oroszoknak.

„Az üzenetem arra az esetre, ha megölnének, nagyon egyszerű: ne adjátok fel” – mondta Navalnij angolul, mire a rendező megkérte, hogy tegyen meg neki egy szívességet, és válaszolja meg ezt a kérdést oroszul is.

„Valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell mondanom nektek. Nem szabad feladnotok. Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek” – mondta Navalnij, aki alig két évvel élte túl a saját üzenetét.

Roher az NPR-nak beszélt arról, hogy mennyire sokkolta Navalnij halálhíre. Azt mondta, Putyin makacs kritikusa hihetetlenül optimista, okos ember volt, és a rendezőt is meglepte, hogy mennyire biztos volt önmagában és a küldetésében.

„Azt hiszem, úgy érezte, hogy a jövő szép Oroszországa nincs is olyan messze, mint ahogy azt az emberek gondolják, és úgy állította be magát, mint az egyik olyan vezetőt, aki majd átvezeti az embereket ebbe a jövőbeli szép Oroszországba. Úgy gondolom tehát, hogy nem volt halálvágya. Nem akart meghalni az ügyért. Számított arra, hogy börtönbe kerül, de életben marad.”

A rendező szerint Navalnij halálra nem a történet vége, hanem egy új fejezet kezdete. „Navalnij halott, igen, de küldetése és célja tovább él. Harcolt a korrupció ellen, és ami a legfontosabb, azért harcolt, hogy véget vessen ennek a brutális rezsimnek. És remélem, hogy a meggyilkolásának a tragédiáját, a szomorúságot és a dühöt cselekvésre fordítják mind az oroszok, mind a világ minden táján élő emberek, akik az önkényuralom felemelkedését nézik végig.”

Az NPR műsorvezetőjének a kérdésére, hogy mi lenne az az egy kérdés, amit még feltett volna Navalnijnak, ha lett volna még rá lehetősége, Roher azt mondta, nehéz erre válaszolnia, de talán még egyszer, még világosabban megkérdezné tőle, hogy miért megy vissza, miért akarja ezt csinálni.

(HVG)

Read More

Post Comment