Search by category:
Egyéb kategória

Holečková felszólította Pellegrinit, ne akadályozza a büntető törvénykönyv módosításának kézbesítését

Holečková felszólította Pellegrinit, ne akadályozza a büntető törvénykönyv módosításának kézbesítését

Mészáros Richárd

2024. 02. 17., szo – 14:03

Martina Holečková (KDH) felszólította Peter Pellegrini (Hlas) házelnököt, mielőbb kézbesítve a büntető törvénykönyv módosítását az igazságügyi minisztériumba, hogy annak tartalma elérhetővé váljon. Matúš Šutaj Eštok (Hlas) szerint a koalíció a hagyományos módon jár el, Pellegrini pedig a megadott határidőn belül aláírja a törvényt.

Holečková emlékeztetett, Pellegrininek 21 napja van a törvény kézbesítésére. „Ha sor kerülne arra, hogy valamilyen módon elhúzza a kézbesítését, az pont olyan obstrukció lenne, amit Fico kormányfő már elkezdett azzal, hogy hat napig késleltette ennek a törvénymódosításnak az aláírását” – mondta. Egyúttal méltatta Zuzana Čaputová államfő döntését, hogy bár aláírta a törvénymódosítást, az Alkotmánybírósághoz fordul vele.

A belügyminiszter szerint, ha az elnök aláírta a törvényt, az azt jelenti, hogy egyetért vele. Ha az államfő megvétózná, a koalíció kész lenne módosítani az egyes rendelkezéseket, mint például néhány erőszakos bűncselekmény – mint például a nemi erőszak – elévülési idejét. Hozzátette, a koalíción belül folytatják az erről szóló vitát. Az Európai Bizottságtól felszólításait nem kívánta bővebben kommunikálva, mondván, bizonyos fokú titoktartásra van szükség.

Šutaj Eštok nem zárta ki, hogy a parlament visszavonja a bejelentők védelméről szóló törvény módosítását, a döntés a koalíción múlik. „Meglátjuk, mi lesz a törvénnyel” – zárta a mondandóját. Holečková üdvözölné a módosítás visszavonását.

A miniszter megismételte alapvető fenntartásait az Európai Unió új, elfogadás előtt álló migrációs paktumával kapcsolatban. Holečková szerint gondot jelentenek a migránsok be nem fogadása miatt javasolt magas összegek, de például az is, hogy a kvóták nem tartalmazzák az Ukrajnából befogadott menekülteket.

Read More

Post Comment