Search by category:
Egyéb kategória

Milyen a járványhelyzet a szomszédainknál?

Milyen a járványhelyzet a szomszédainknál?
Nagy Roland
2021. 04. 05., h – 17:06

2021. április 6., kedd – 07:00
koronavírus

Friss ikon
Off

Törzs

Eduard Heger (OĽaNO) újonnan kinevezett miniszterelnök nemrégiben azt mondta, Szlovákia a szomszédos országokhoz képest jelenleg jól áll, de a korlátozások feloldása húsvét előtt nem jöhet szóba, hiszen azzal ismét felgyorsulna a vírus terjedése. Az ünnepek után azonban várhatóak valamilyen enyhítések.

Vladimír Krčméry

Leghamarabb húsvét után kerülhet szóba az intézkedések lazítása

Pozsony |

A járványellenes óvintézkedések esetleges lazítása húsvét után kerül terítékre. Eduard Heger (OĽaNO) megbízott egészségügy-miniszter pénteken kijelentette: a szakértők jelenleg arról tárgyalnak, hogyan lehet az életet Szlovákiában összhangba hozni a Covid-automatával.

Olvasóink beszámolói alapján összegyűjtöttük, mi a helyzet a szomszédos országokban, illetve ott mikorra várható az óvintézkedések lazítása.

Magyarország

Bódis Magdolna az utóbbi hónapokban Budapesten élt. Elmondása szerint a kijárási tilalommal kapcsolatos korlátozások hasonlók, este 8 és hajnali 5 között csak kivételes esetben hagyhatják el otthonaikat az emberek. A mozik, színházak, edzőtermek, vendéglők és iskolák zárva vannak. Bizonyos intézkedések viszont lazábbak: a járások közti utazás nincs korlátozva, és nem kell FFP2-es maszkot viselni zárt térben.

Az óvintézkedések betartásával kapcsolatban Magdolnának felemás tapasztalatai vannak.

„Nehéz általánosságban beszélni erről, hiszen mindenhol vannak kevésbé fegyelmezett emberek, de én úgy tapasztaltam, hogy a többség betartja az este 8 utáni kijárási tilalmat. Ez nem meglepő, hiszen a hatóságok ellenőrzik az utcákat, az emberek tartanak a büntetésektől. Más a helyzet viszont a maszkhordással és a távolság betartásával, erre sokan nem figyelnek oda”

– mondta budapesti olvasónk.

Magdolna szerint a kórházakról is felemás híreket lehet olvasni: vannak, akik szerint nem olyan rossz a helyzet, mások viszont a tavalyi olaszországi állapotokat emlegetik.

„Két, egészségügyben dolgozó ismerősöm azt mondta, hogy a leterheltség kritikus, a lélegeztetőgépeken egyaránt sok a fiatal és az idős”

– tette hozzá.

Ennek ellenére húsvétkor nem vezettek be szigorúbb szabályokat: az utazás nem volt tilos, családi rendezvényeket pedig 10 főig engedélyeztek. A kormány már újranyitásról beszél, a diákok visszatérését április 19-től tervezi, ennek azonban nem volt felhőtlen a fogadtatása, hiszen a tanárokat még csak most kezdték beoltani, így nem biztos, hogy addigra kialakul a megfelelő védettségük.

Csehország

A Prágában élő Varga Zsóka beszámolója alapján Csehországban rendkívül szigorúak a korlátozások, nagyban hasonlítanak a szlovákiai intézkedésekre. Különbség, hogy kijárási tilalom este 9-től van hajnali 5-ig. A szolgáltatások legtöbbje szintén zárva van, az éttermek csak elvitelre adnak ételt és italt. Zsóka szerint e szabályok betartására figyelnek a hatóságok, mivel korábban többször is előfordult, hogy egy-egy bezárt kocsmánál nagyobb társaság gyűlt össze.

„Általánosságban az emberek betartják a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. Csehországban a köztereken is kötelező az FFP2-es védőeszköz, és a napokban nem is találkoztam olyan személyekkel, akik a buszon vagy az utcán ne azt viselték volna. Más kérdés, hogy a távolságtartás mennyire valósul meg, a tavaszias időben tömegek látogatják a parkokat, sétálóutcákat”

– számolt be élményeiről prágai olvasónk.

Csehországban – hasonlóan, mint nálunk – csak kivételes esetben hagyhatják el az emberek az otthonaikat (munkába járás, természetlátogatás, bevásárlás, egészségügyi ellátás), és a járások közti utazás is tilos. Andrej Babiš cseh miniszterelnök ugyanakkor nemrégiben bejelentette, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az április 11-én lejáró kijárási tilalmat, így a járások közti utazás és az esti mozgáskorlátozás ott hamarosan megszűnik.

Lengyelország

Szászi Fanni, aki az utóbbi fél évben Lengyelországban élt, lapunknak azt mondta, az ottani járványkezelés sok tekintetben eltér a szlovákiaitól. Februárban jelentősebb lazításokat vezettek be, kinyitottak a színházak, a mozik, a múzeumok és egyéb szolgáltatások is, majd márciusban a romló járványhelyzet miatt ismét szigorítani kellett. Az éttermek csak elvitelre szolgálhatnák ki a vevőket, viszont létrejött egy afféle ellenmozgalom a kormány intézkedéseivel szemben, és több vendéglátós kinyitott.

„Nem látom át teljesen ennek a jogi hátterét, de a lényeg annyi, hogy a vendéglátósok találtak egy joghézagot a rendeletekben, és arra hivatkozva kinyitottak, a rendőrök pedig nem büntetik őket. Én is láttam nyitott cukrászdákat, kávézókat. A higiéniai előírásokat betartatják, de sok helyre be lehet ülni”

– mondta Fanni.

Lengyelországban szintén működtek a regionális intézkedések, külön kezelték a 16 vajdaságot. Bár a kormány nemrég kénytelen volt az egész országra vonatkozó intézkedéseket bevezetni, a vajdaságok közti utazás továbbra sem tilos. Kijárási tilalom sincs, tesztelésre sem kell menni hetente.

„Nem kell nézni, hány óra van, akármikor kimehetünk. A kötelező tesztelés itt ismeretlen fogalom, nincs szükség teszteredményre ahhoz, hogy kimozduljunk. Ennek viszont hátulütője is van: a mintavételért, ha nem orvosi ajánlásra történik, fizetni kell. Az antigénteszt ára 30 euró körül mozog, a PCR-teszté pedig 100 euró”

– közölte Fanni.

Hozzátette, az intézkedéseket a rendőrség nem ellenőrzi olyan komolyan.

„Varsóban jártunk, már a szigorúbb korlátozások idején, és találkoztunk egy társasággal: az utcán táncoltak, söröztek, énekeltek, természetesen maszk nélkül. 30-40-en biztosan voltak, a rendőrök pedig elhaladtak mellettük, semmit sem szóltak”

– mondta.

Fanni szerint ilyesmi máshol is tetten érhető, sokan nem hordanak maszkot, nem figyelnek a távolságra, és keresik a kiskapukat. Példaként az edzőtermeket említette, ahová csak a hivatásos sportolók járhatnának, de sokan elintézték maguknak, hogy „papíron” már sportolók.

Fanni végül elmondta: az újranyitás a lengyeleknél egyelőre nem jöhet szóba, nemrég szigorítottak, a szabályok azonban még így is megengedőbbek, mint nálunk. A lengyel egészségügyi miniszter nemrégiben úgy fogalmazott, ha a járványhelyzet tovább romlana, akkor a kijárási tilalom is elképzelhető.

Bevezető
Budapest/Prága/Poznan |

Kedvezőtlenül alakultak a V4-es országok járványügyi statisztikái az utóbbi hetekben: Szlovákiában ugyan van némi javulás, de Magyarországon és Csehországban világviszonylatban is kiemelkedően magas a lakosságarányos, 7 napra vetített halálozási mutató. Az intézkedésekről és a vírussal kapcsolatos tapasztalataikról meséltek lapunknak a szomszédos országokban tartózkodó magyar olvasóink.

Település / hely
Budapest/Prága/Poznan

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment