Search by category:
Egyéb kategória

Összekötötték a magyar és szlovák árampiacot

Összekötötték a magyar és szlovák árampiacot
Molnár Iván
2021. 04. 06., k – 16:45

2021. április 7., szerda – 13:30
Sulík

Friss ikon
Off

Törzs

A sikeres próbaüzem lezárását követően hétfőtől beindult a kereskedelmi áramszállítás a Gönyű–Bős–Nagygyőröd és a Sajóivánka–Rimaszombat határkeresztező távvezetékeken. „A Szlovákia területén összesen 46 kilométer hosszúságú új vezetékek átviteli kapacitása jelentős mértékben tehermentesíti a szlovák és magyar átviteli rendszer túlterhelt határszakaszát. Ezen felül a most üzembe helyezett átviteli rendszerelemeknek köszönhetően lehetőség nyílik újabb megújuló energiaforrások rendszerbe kapcsolására, és a mohi atomerőmű megbízható exportjának növelésére” – közölte Peter Dovhun, a szlovák átviteli rendszerirányító, az SEPS vezérigazgatója.

A Gönyű–Nagygyőröd és a Gönyű–Bős, valamint Sajóivánka és Rimaszombat között négy év alatt megépült, egyenként 400 kilovoltos összeköttetéssel a leghosszabb határszakaszon és a legforgalmasabb, észak–déli villamosenergia-áramlá-si irányban bővült a határkeresztező kapacitás. A projekt összköltségei elérték a 70 millió eurót.

Az új összeköttetés fontosságát emelte ki Richard Sulík gazdasági miniszter is. „A mohi atomerőmű 3. blokkját hamarosan sikerül beindítanunk, aminek köszönhetően látványosan megugrik Szlovákia áramtermelése. Nem csupán teljesen önellátók leszünk, hanem még kivitelre is jut. Hogy növelhessük az áramkivitelünket, a most átadott összeköttetésre is szükségünk lesz” – tette hozzá Sulík.

Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke szerint a magyar–szlovák összeköttetés bővítése jelentős lépés mindkét ország számára az energiaellátás biztosítása érdekében, és fontos szerepe van az európai integrált villamosenergia-piac kialakításában is. Az új kapcsolatnak köszönhetően kétszeresére nő a két ország közti villamosenergia-szállítás kapacitása. Az MEKH elnöke jelezte, hogy Magyarország villamosenergia-igényének mintegy 30 százalékát importból fedezi, ami jelentős mértékben Szlovákia irányából érkezik. A határkeresztező kapacitások szűkössége növelheti az áram árát, ezért is kiemelten fontosak az új szlovák–magyar határkeresztező távvezetékek.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) közleményében ismertette, hogy a vezetékek szerepeltek az EU PCI, vagyis közösségi érdekű projekteket tartalmazó listáján, és a beruházások finanszírozása is részben közösségi forrásból történt. A Mavir hangsúlyozta, hogy az összekapcsolt európai villamosenergia-rendszerben az átviteli rendszerek közötti villamosenergia-forgalom nő, így az új határkeresztező vezetékek jelentősen csökkentik a kritikus terheltség kockázatát Szlovákia és Magyarország között.

(TASR, MTI, mi)

Bevezető
Pozsony/Budapest |

A hét elején elindult a villamosenergia-kereskedelem a legújabb magyar–szlovák határkeresztező távvezetékeken. A fejlesztéseknek köszönhetően tovább javul a két ország energiabiztonsága.

Címkék

Település / hely
Pozsony/Budapest

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment