Search by category:
Egyéb kategória

Sztárok életmódja: Bogi teljes gőzzel készül Tokióba

Sztárok életmódja: Bogi teljes gőzzel készül Tokióba
Hegedűs Norbert
2021. 04. 12., h – 09:28

2021. április 20., kedd – 10:44
Kapás Boglárka

Friss ikon
Off

Törzs

A 27 éves úszónő nem kis ijedtséget okozott, mert rajthoz akart állni, jobb időt szeretett volna úszni, de aztán mégis lebeszélték róla. Bogi a közösségi médiában számolt be arról, hogy mi volt a rosszullét oka. Kiderült: ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a kitűnő úszó tavasszal több úszótársával együtt koronavírus-fertőzésen esett át.

„Ez az e´v mindenkinek nagyon nehéz, sok akadály gördült elénk. A döntőt Kaposvárott sajnos ki kellett hagynom: az előfutamban biztató időt sikerült úsznom, de a rajt előtt nem éreztem jól magam, és bár nagyon nehéz döntés volt, megértettem, hogy az egészség az első. Tavaly diagnosztizálták nálam a Hashimoto thyreoiditis autoimmun pajzsmirigybetegséget, amelynek lehetnek olyan tünetei, mint amit a rajt előtt és az elmúlt másfél hétben is többször éreztem” – írta közösségi oldalán a riói olimpia 800 méteres gyorsúszásának bronzérmese. A Hashimoto thyreoiditis, más néven krónikus pajzsmirigygyulladás autoimmun betegség, ezek közül is a leggyakoribb. Nőknél a betegség lényegesen gyakoribb, mint férfiaknál, 25-30 felnőtt nő közül 1 szenved ennek a betegségnek valamelyik formájában. Általában pajzsmirigy-megnagyobbodással, strúmával jár, a pajzsmirigy bizonyos sejtjeit károsítja, ami által pajzsmirigy- alulműködés alakulhat ki. A betegség korai felismerése azért is fontos, mert jelentős kockázati tényezője lehet az ischemiás szívbetegség. A Hashimoto áll gyakran a meddőség, a menstruációs zavarok hátterében is.

Kapás azóta jobban érzi magát, s teljes gőzzel készül élete negyedik, tokiói olimpiájára. Úgy gondolja, ha két másodpercet le tudna faragni az eredményéből, akkor Rióhoz hasonlóan ismét érmes lehetne. Felkészülését ebben a szellemben kezdte, nyolc válogatott társával együtt idén kétszer három hetet töltött Dubaiban. Az állóképesség megalapozása volt a cél, s az, hogy ráálljon arra az edzésbeosztásra, ami nagyjából a tokiói olimpiai úszóversenyek menetrendjét szimulálja.

(urbán)

Bevezető

A világ- és Európabajnok Kapás Boglárka decemberben a kaposvári országos úszóbajnokságon a 200 méteres pillangóúszás döntője előtt rosszul lett, így nem is tudott indulni. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment