Search by category:
Egyéb kategória

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések

Nem lépünk át a piros fázisba, de mégis enyhülnek a járványellenes intézkedések
Nagy Roland
2021. 04. 21., sze – 18:10

2021. április 21., szerda – 19:30
Eduard Heger

Friss ikon
Off

Törzs

Az éttermek teraszai szigorú higiéniai előírások mellett működhetnek, a Covid-automata szerint a belépéshez szükség lesz negatív tesztre, az asztalok között legalább 2 méter szabad helyet kell hagyni, és a terasz legalább két oldalának nyitottnak kell lennie. Az edzőtermekben minden vendégre 15 négyzetméternyi helynek kell jutni, csak 6-an tartózkodhatnak bent, itt is szükség lesz negatív tesztre.

Az előírásokat viszont Ján Mikas tiszti főorvos pénteki rendelete még pontosíthatja.

Javulnak az adatok

A nyitás azért is lehetséges, mert a járvány alakulását jelző legfontosabb adatok tovább csökkentek, közölte Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Jelenleg 1869 személy fekszik kórházban, a fertőzöttek átlaga pedig a múlt héten 1501 volt. 

A reprodukciós szám viszont ellentétes tendenciát mutat: az előző héthez képest enyhén növekedett, jelenleg 0,9 és 1 között van. Ez a mutató azt jelzi, hogy egy beteg hány további személyt fertőz meg. Ha a reprodukciós szám növekszik, az általában a fertőzöttek számának emelkedését is előrevetíti, de ez egyelőre nem következett be. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője elmondta: amíg a mutatót sikerül 1 alatt tartani, addig valószínűleg nem fordul visszájára a csökkenő trend, pusztán lassul.

A reprodukciós szám növekedése ellenére mindhárom mutató teljesíti a feltételeket, hogy az ország a Covid-automata bordó fázisából a pirosba léphessen (sőt, ilyen adatok mellett akár a rózsaszín fázisban is lehetnénk, de az automata beállítása nem engedi meg, hogy átugorjunk egy fázist).

Felülírt automata

A piros fázisba lépés azonban csak a jövő hét után következhet be, és csakis akkor, ha a járványhelyzet továbbra is jól alakul. Heger szerint az óvatos hozzáállás elsősorban a szakértői konzílium kérése volt, mert az ezen a héten bevezetett intézkedések hatása csak a következő napokban mutatkozik meg.

Az éttermek és az edzőtermek újranyitása viszont előbbre lett hozva, hiszen ezek az enyhítések is csak a piros fázisban jöttek volna, de a kormány az esetükben felülírta a Covid-automata működését. Ján Mikas országos tiszti főorvos a döntést azzal magyarázta, hogy a dokumentum összeállítása hónapokkal ezelőtt történt, azóta pedig változtak a vírussal kapcsolatos ismereteink is. Hozzátette: kompromisszumos megoldás szültetett a szakértők és a politikusok között.

tab

  • Bordó járások: Báni, Nagybiccsei, Csacai, Alsókubini, Illavai, Kiszucaújhelyi, Lőcsei, Losonci, Turócszentmártoni, Miavai, Vágújhelyi, Poltári, Poprádi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Szenicei, Szinnai, Ólublói, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini.
  • Piros járások: Besztercebányai, Selmecbányai, Bártfai, Pozsonyi (I.–V.), Breznóbányai, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Gölnicbányai, Galgóci, Homonnai, Késmárki, Komáromi, Kassa (I.–IV.), Kassa-környéki, Korponai, Lévai, Liptószentmiklósi, Malackai, Mezőlaborci, Nagymihályi, Námesztói, Simonyi, Bazini, Pöstyéni, Eperjesi, Privigyei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Kisszebeni, Vágsellyei, Szenci, Szakolcai, Iglói, Sztropkói, Felsővízközi, Tőketerebesi, Nagyszombati, Nagykürtösi, Varannói, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Rózsaszín járások: Nyitrai, Érsekújvári, Szobránci, Nagytapolcsányi, Aranyosmaróti.
Cím
A járások besorolása április 26-tól

Fekete járás nélkül

A Covid-automata regionális járványtérképén a jövő héten sem lesz fekete járás, ami szintén a járványhelyzet javulását mutatja. A bordó járások száma 27-ről 22-re csökkent, a rózsaszíneké pedig eggyel nőtt. A bordó járásokban a munkába járáshoz egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredmény kell, a pirosakban elég a 14 napos tanúsítvány, a rózsaszínekben pedig a 21 napos teszteredmény is elfogadható.

A regionális járványtérképtől függ az iskolanyitás is. Jövő héten a bordó járásokban marad a mostani állapot, vagyis nyitva lehetnek az óvodák, az általános iskolák alsó tagozatai, valamint a nyolcadik és a kilencedik osztályok. A piros járásokban az óvodák és az alsó tagozatok mellett kinyitják a teljes felső tagozatot is (beleszámítva a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamát). A rózsaszín járásokban pedig kinyithat minden évfolyam az általános iskolákban és a középiskolákban.

Bevezető
Pozsony |

A javuló járványhelyzet miatt április 26-tól kinyithatnak az éttermek teraszai és az edzőtermek – jelentette be Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök. A kijárási tilalmat viszont egyelőre nem törlik el.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment