Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A NATO Szlovákia biztonságának alappillére

Heger: A NATO Szlovákia biztonságának alappillére
Hegedűs Norbert
2021. 04. 28., sze – 07:23

2021. április 28., szerda – 08:30
Eduard Heger Jens Stoltenberg

Friss ikon
Off

Törzs

Közös sajtótájékoztatójukon Stoltenberg leszögezte, hogy Szlovákia a NATA teljes értékű tagja, külföldi katonai missziókban vett részt Afganisztánban, Irakban és rotációs jelleggel a Baltikumban. Nagyra értékelte a szlovák katonák stabilizációs tevékenységét a nyugat-balkáni térségben, valamint azt is, hogy az ország igyekszik növelni a védelmi kiadásait. „Ez a hozzájárulás is erősebbé és biztonságosabbá teszi az Észak-atlanti Szövetséget” – mondta Stoltenberg.

Hozzátette, több témát megvitattak Hegerrel, például az orosz destabilizációs tevékenységeket az egész euroatlanti térségben és a NATO-tagállamokban. Az „agresszív lépések” közé sorolta a vrběticei lőszerraktár 2014-es felrobbanását Csehországban, továbbá Ukrajna szuverenitásának lábbal taposását, és újabban több fekete-tengeri kikötő lezárását külföldi hajók előtt.

A júniusi NATO-csúcs előkészítése kapcsán Stoltenberg elmondta, elfogadják a szövetség új, 2030-ig szóló stratégiáját, amely tartalmazni fogja az új veszélyeket és kihívásokat, amelyekre a szövetségeseknek fel kell készülniük.

„Szlovákia számára fontos a NATO-tagság, ez biztonságunk alappillére. A védekezés leghatékonyabb módja a kollektív védekezés. Így van ez a biztonság és a költségek terén is, ezért örömmel fektetünk a biztonságunkba” – jelentette ki a kormányfő. Azt is hozzátette, Szlovákia teljesíti kötelezettségeit, ezt bizonyítja, hogy tavaly a GDP 2 százalékának megfelelő összeget különített el védelmi kiadásokra, ennek 30 százalékát pedig a fegyveres erők modernizálására fordítja.

Heger aggodalmát fejezte ki az ukrajnai történések miatt, és leszögezte,Szlovákia számára fontos, hogy Ukrajna stabil, biztonságos és fejlődő ország legyen, és támogatja euroatlanti törekvéseit és az ottani reformokat.

„Nyugtalanít bennünket Oroszország agresszív viselkedése” – mondta Heger a cseh titkosszolgálatok vrběticei robbanással kapcsolatos értesüléseire utalva, és emlékeztetett, hogy Szlovákia Csehországgal szolidaritást vállalva kiutasított három orosz diplomatát. „Konstruktív kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, de azoknak a kölcsönös tiszteleten és a szabályok betartásán kell alapulniuk” – üzente a kormányfő.

„Közös prioritásunk a kollektív védekezés, legyen szó akár kibertámadásokról, akár egyéb, modern technológiai eszközökkel való visszaélésekről. Figyelnünk kell azokra a fenyegetésekre is, amelyek Ázsiából és Kínából érkeznek” – mondta végezetül a szlovák kormányfő, és hozzáfűzte, Szlovákia támogatja a NATO további bővítését és az oda igyekvő országok segítését, továbbá a EU és a NATO kapcsolatainak erősítését.

A megbeszélésen részt vett Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter, aki Stoltenberget arról tájékoztatta, hogy a Szlovákia a hadsereg modernizálása keretében új 3D rádiólokátorokat vásárol és lecseréli gyalogsági harci járműveit. Emellett a brüsszeli NATO-központban tárgyalt Marian Majer védelmi államtitkár David van Weel főtitkár-helyettessel.

Bevezető

A NATO-tagság Szlovákia védelmének és biztonságának alappillére -jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő kedden este, miután Brüsszelben tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment